Haettu sivustolta 22.11.2024
Ohuina siivuina pikaisesti kypsennetty ja herkullisessa marinadissa mehevöitynyt naudanliha, bulgogi, on bibimbapin ohella tunnetuimpia korealaisia ruokalajeja. Kirjaimellisesti käännettynä bulgogi tarkoittaa tulilihaa (bul = tuli, gogi = liha), vaikkei se erityisen tuliselta maistukaan. Nimi viittaakin valmistustapaan: alunperin liha kypsennettiin hiiligrillissä, nykyään lähes poikkeuksetta pannulla. Lihaksi bulgogiin käytetään yleensä naudan parempia paloja, ulko- ja sisäfileetä. Voit valmistaa bulgogin myös possusta, mutta muista viipaloida liha mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Ainekset 4:lle annosta
500
g
naudan ulkofileetä ohuina siivuina
2
kevätsipulinvartta pilkottuna
Marinadi:
6
rkl
soijakastiketta
3
rkl
hunajaa
2
rkl
riisiviiniä tai miriniä (tai sojua)
4
rkl
ananasmehua
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2
cm
pala inkivääriä raastettuna
2
rkl
seesamiöljyä
2
tl
GoGreen seesaminsiemeniä
ripaus
mustapippuria
Ohje
- Leikkaa liha vastasyin ohuiksi siivuiksi, 6-7 mm. Keitä riisi kypsäksi paketin ohjeen mukaan.
- Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää kulhoon kevätsipuli ja lihasiivut. Sekoita hyvin ja anna marinoitua pari tuntia.
- Lämmitä pannu erittäin kuumaksi. Valuta lihoista enimmät marinadit. Älä heitä marinadin pois. Paista lihat kahdessa erässä, kunnes liha on hieman karamellisoitut. Muutama minuutti per satsi.
- Laita lopuksi kaikki lihat yhdessä pannulle ja kaada jäljelle jäänyt marinadi päälle. Kypsennä vielä minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen.
- Annostele keitetty riisi kulhoihin ja päälle lihakastiketta. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
R
Kommentteja ja keskustelua