Gyuodon on arkista ja maukasta pikaruokaa, jossa maistuvat japanilaisen keittiön tärkeimmät elementit soija, sake, mirin ja dashi.

Toisin kuin korealaisessa Gimbapissa tässä japanilaisessa ”liha-riisikipossa” käytettävän lihan ei tarvitse olla mitään priimaa. Liha paistuu näppärän nopeasti, eikä ole lainkaan sitkeää, kun leikkaat sen mahdollimman ohueksi. Varma keino on pakastaa liha ennen käyttöä jähmeäksi, jolloin siitä on huomattavasti helpompi leikata ohuita siivuja.

Kaikki japanilaisen keittiön perustarvikkeet löydät aasialaisista ruokatavarakaupoista ja yhä useammin myös hyvin varustetuista marketeista.

Ainekset 4:lle annosta

1
iso sipuli kuorittuna
0,7
dl
soijakastiketta
0,7
dl
sakea
0,7
dl
miriniä
5
dl
dashilientä (pussitavara käy hyvin)
2
rkl
seesamiöljyä
400
g
erittäin ohueksi leikattua rasvaista naudanlihaa
3
rkl
sokeria
Lisukkeeksi:
Shichimi togarashia (japanilainen chilimaustesekoitus)
pikkelöityä inkivääriä

Ohje

  1. Viipaloi sipuli paksuhkoiksi siivuiksi.

  2. Yhdistä soija, sake, mirin ja dashi kulhossa.

  3. Lämmitä seesamiöljy kuumaksi isossa paistinpannussa. Lisää siivutettu liha ja paista jatkuvasti käännellen noin 2 minuuttia.

  4. Lisää sokeri ja sitten sipuli. Paista vielä pari minuuttia, kunnes sipuli alkaa pehmetä. Kaada liemi päälle ja hauduttele noin 5 minuuttia.

  5. Tarjoa riisin kera ja mausta togarashilla.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.