Munkit eli munkkirinkilät ovat perinteinen herkku, joka maistuu erityisesti vapun aikaan, mutta ilahduttaa myös muina juhlahetkinä. Itse tehdyt munkit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina – rapea pinta, pehmeä sisus ja sokerihuntu tekevät niistä vastustamattomia. Tämän munkkitaikinaohjeen salaisuus on Myllyn Paras Emännän Puolikarkeat Vehnäjauhot, jotka takaavat taikinan täydellisen rakenteen.
Uppopaistamisessa käytettävä rypsiöljy kuumennetaan huolellisesti 180 asteeseen, ja paistamisessa on syytä olla tarkkana, ettei öljyyn joudu vettä. Nämä munkit syntyvät helposti ja onnistuvat varmasti – ne ovat täydellinen valinta juhlapöytään tai kahvihetkiin. Viimeistele munkit sokerilla ja nauti!
Ainekset 20-25 annosta
Ohje
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
- Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä.
- Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
- Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.
Katso myös, miten valmistat herkulliset pyöreät rahkamunkit ja hillomunkit!
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
Olikin aikaa kun viimeksi tehnyt munkkeja
In reply to En laittanut noin paljoa by Anonymous (not verified)
In reply to Voiko taikinaa pakastaa? by Anonymous (not verified)
In reply to Voiko taikinaa pakastaa? by Anonymous (not verified)
In reply to Kuinka paljon tulee lattaa by Anonymous (not verified)
In reply to OK by Anonymous (not verified)
Marja-Liisa Vatinen Larsen
In reply to Hei. Paljonko menee by Anonymous (not verified)
In reply to Hyvä ja helppo ohje. 10 by Anonymous (not verified)
In reply to Valurauta toimii melkoisen by Anonymous (not verified)
In reply to Valurauta toimii melkoisen by Anonymous (not verified)
In reply to Valurauta toimii melkoisen by Anonymous (not verified)
In reply to Valurauta toimii melkoisen by Anonymous (not verified)
In reply to Valurauta toimii melkoisen by Anonymous (not verified)
In reply to mikäs se kuivahiivan määrä by Anonymous (not verified)
In reply to Kookosöljyä ehdottomasti, ei by Anonymous (not verified)
In reply to Kookosöljyä ehdottomasti, ei by Anonymous (not verified)
In reply to Kookosöljy on kova rasva. :( by Anonymous (not verified)
In reply to Kookosöljy on kova rasva. :( by Anonymous (not verified)
In reply to Voiko munan jättää pois? by Anonymous (not verified)
In reply to Teen munkit tänään tarjoan by Anonymous (not verified)
In reply to Taikinan voisi varmaan tehdä by Anonymous (not verified)
"nainen58"