Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, siirappi ja voisula. Lisää hiutaleet ja jauhot ja alusta taikina tavalliseen tapaan.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi. Kohota hyvin ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Pomminvarma resepti, jolla saa hyviä sämpylöitä!
Voisulan lisään viimeisenä, jottei taikina tartu käsiin.
Olen kohottanut taikinaa ensin kulhossa ~40°c uunissa noin 1h ja sitten sämpylöiksi leivottuina leivinliinan alla 15-30min, jotta näistä tulisi mahdollisimman kuohkeita.
Unikonsiemenet sämpylöiden pinnalla antavat kivaa vaihtelua.
Minkä ihmeen takia sämpylöihin ja yleensä vaaleaan leipään pitää laittaa siirappia. Se tekee niistä enemmän pullan makuisia, vaikka makeus tuntuisi vain heikosti. Meidän perheessä ohitetaan kaikki reseptit ja kaupan leivät, joihin on lisätty siirappia tai sokeria.
Leivän pitää maistua viljalle, ei sokerille. Saaristolaisleipä on asia erikseen, se on perinneruoka, jota kyllä itse en syö juuri sen makeuden vuoksi.
Hiivataikinan kohoaminen kuluttaa sokeria. Pieni määrä siirappia tai sokeria edistää hiivan toimintaa ja antaa sämpylöihin väriä. Siirapin tai sokerin lisäys taikinaan ei ole välttämätöntä, mutta se nopeuttaa ja parantaa taikinan kohoamista. Terveisin, Kuluttajaneuvonta