(nam nam herkkua)
Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta mausteet imeytyvät taikinaan kunnolla.
Taikina leivotaan seuraavana päivänä pipareiksi jauhoja apuna käyttäen.
Ainekset noin 60 annosta
Ohje
-
Sulata siirappi, sokeri ja rasva kattilassa. Lisää siihen jouluiset mausteet ja anna seoksen kiehahtaa ja sen jälkeen maustua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, välillä sekoittaen. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää siihen nesteet, joihin sooda on sekoitettu sekä lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Anna taikinan vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.
-
Ota taikina noin tunti ennen leivontaa huoneenlämpöön, jotta saat kaulittua sitä. Leivo haluamiasi pipareita. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.
-
Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helpolla. Ole tarkkana.
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
(nam nam herkkua)
-seokseen
kunhan se on hieman jäähtynyt. Viileässä jähmettyessään taikina tulee hieman happamaksi kuoren vaikutuksesta, mutta paisto pyöristää maun pehmeäksi.
Herkullista Joulua!
Lilli