Sämpylöiden leipominen on kivaa yhteistä puuhaa lapsille ja vanhemmille. 

Neljän viljan pikahiutaleilla saat monipuolisesti neljää eri viljaa sämpylöihin: ruista, kauraa, ohraa ja vehnää. 

Tee sämpylätaikina juurimenetelmällä, jolloin ensin tehdään löysä taikina ja sen annetaan käydä, vasta sitten alustetaan kiinteä taikina, jonka voi leipoa heti. 

Tee vekkuleita sämpylöitä: nalleja, perhosia, kissoja, koiria, pässejä, hiiriä, pupuja, mitä vain keksitkin!

Ainekset noin 20 kpl annosta

4
dl
appelsiini- tai porkkanamehua tai vettä
250
g
(laktoositonta) maitorahkaa (1 tlk)
50
g
hiivaa
½
rkl
suolaa
½
dl
juoksevaa hunajaa
50
g
sulaa voita tai margariinia (laktoositon)

Ohje

  1. Kuumenna neste aika kuumaksi. Sekoita siihen jääkaappikylmä rahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota hiiva ja lisää sitten hiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
  2. Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Leivo taikina pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Leivo palasista haluamiasi vekkuleita sämpylöitä: nalleja, perhosia, kissoja, koiria, pässejä, hiiriä, pupuja, mitä vain keksitkin!
  3. Kohota valmiina sämpylöinä peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voitele sämpylät vedellä tai maidolla. Tee hahmoille silmiä ja suita erilaisilla pähkinöillä, manteleilla, kuivatuilla hedelmäpaloilla jne. Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 min.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.