Joulu on jo todella lähellä, kun joulukuu on käynnistynyt ja joulutunnelma on käsin kosketeltavissa.  Saamme nauttia joulunodotuksen aikaan monista ihanista jouluisista mauista. Joulu on ehkä koko vuoden suurin ruokajuhla. Jouluun kuuluu monet perinteiset jouluruoat ja myös leipomukset ja makeiset. Joka vuosi on mukava kehitellä uusia reseptejä ja ehkäpä jopa uusia perinteitä – ken tietää. Olisihan se hienoa, jos esimerkiksi tämä kakku löytyisi vaikka omien lasten juhlapöydästä vuosikymmenten jälkeenkin.

Tässä kakussa maistuu ihanasti vanilja ja vihreät kuulat. Vihreät kuulat ovat joulun suosittu päärynänmakuinen marmeladikarkki, joka on nimensä mukaan vihreä ja pyöreä. Vihreät kuulat nousivat viime vuonna suosioon joulutorttujen täytteenä, mutta tänä vuonna tein vihreistä kuulista kakun. Tässä kakussa on herkullinen vaniljamousse ja päällä herkullinen vihreä kuula-kerros. Vihreiden kuulien historia vie 1900-luvun alkupuolelle, joten tällä makeisella on kyllä todella pitkä historia. Mistään hetkellisestä suosiosta ei ole kyse, vaikka viime vuosina tämä makeinen onkin ollut oikea trendiherkku.

Kurkkaa alta resepti ja leivo tämä kakku vaikka omaan joulupöytään tai pyhien kahviherkuksi!

Ainekset 10 annosta

Pohja
50
g
voita
1
dl
sokeria
½
tl
leivinjauhetta
3
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna
1
dl
maitoa
Vaniljamousse
2
dl
maitoa
3
tl
vaniljasokeria tai 2 tl vaniljatahnaa
1
dl
sokeria
2
keltuaista
5
liivatelehteä
4
dl
vispikermaa
250
g
maustamatonta tuorejuustoa
Kiille
11
vihreää kuulaa
2/3
dl
vettä
(vihreää elintarvikeväriä)
Koristeluun
kermavaahtoa
vihreitä kuulia

Ohje

  1. Valmista pohja sulattamalla voi ja sekoittamalla kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voisula, kananmuna ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Pingota noin 18 cm irtopohjavuoan pohjalle, pohjan ja reunan väliin, leivinpaperi. Voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.
  3. Valmista täyte mittaamalla kattilaan maito, vaniljasokeri, sokeri ja keltuaiset. Laita liivatteet likoon noin viiden minuutin ajaksi runsaaseen kylmään veteen. 
  4. Kuumenna kattilassa olevaa seosta koko ajan sekoitellen niin, että seos kiehahtaa. 
  5. Ota liivatteet vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet vaniljakiisselin joukkoon. Nosta sivuun jäähtymään noin puolen tunnin ajaksi.
  6. Vatkaa täytteen vispikerma vaahdoksi. 
  7. Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa ja lisää hieman jäähtynyt vaniljakiisseli tuorejuuston joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto muun täytteen joukkoon.
  8. Voitele öljyllä noin 22 cm irtopohjavuoan reunus ja nosta se tarjoiluastialle. Pohjaa ei tarvita vaan voit tehdä kakun suoraan tarjoiluastialle tai kakkupahvin päälle. Laita reunuksen sisään jäähtynyt kakkupohja. Kaada vaniljamousse pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.
  9. Pilko vihreät kuulat pieniksi paloiksi ja laita ne kattilaan veden kanssa. Kuumenna seosta niin, että se kiehuu. Keittele seosta niin kauan, että kaikki karkit ovat sulaneet. Lisää halutessasi joukkoon hieman vihreää elintarvikeväriä. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada hieman jäähtynyt kiillekerros muun täytteen päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin, jotta kiille hyytyy kunnolla. Irrota vuoka kakun ympäriltä.
  10. Voit koristella vihreä kuula -kakun halutessasi kermavaahdolla sekä vihreillä kuulilla.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.