Baklava on Lähi-idän keittiön ikoni, jossa ohuet taikinakerrokset, pähkinät ja makea siirappiliemi yhdistyvät vastustamattomaksi herkuksi. Alkujaan assyrialaisten 800-luvulla kehittämä resepti on kulkeutunut vuosisatojen halki ja saanut nykyisen muotonsa filotaikinan ansiosta. Myllyn Paras Filotaikina tekee tästä klassikosta helpon leipoa myös kotikeittiössä. Muista sulattaa filotaikina jääkaapissa ja pitää arkkeja kosteana leivonnan aikana, jotta ne säilyttävät ihanteellisen koostumuksensa. Voiteluun kannattaa käyttää kirkastettua voita, joka tuo taikinalevyihin kauniin kultaisen värin. Appelsiini- ja limemehulla maustettu siirappi kruunaa tämän pähkinöitä ja mausteita sisältävän leivonnaisen, joka sopii täydellisesti juhlapöytään tai arjen hemmotteluhetkiin.
Ainekset Noin 25 neliöpalaa, josta tulee 50 pientä annosta
Ohje
- Ota filotaikinapaketti jääkaappiin sulamaan 1 vrk tai vähintään pari tuntia ennen leipomista.
- Anna voin sulaa kattilassa liedellä ja kirkasta se halutessasi *voiöljyksi.
- Hienonna pähkinät, mantelit ja pinjansiemenet monitoimikoneessa tai veitsellä. Lisää mausteet.
- Voitele uunivuoka (noin 20 x 35 cm) rasvalla. Aukaise filotaikinapaketti auki ja leikkaa arkit saksilla nipussa vähän uunivuokaa isommiksi paloiksi. (Ylimääräisistä reunoista voit yhdistellä yhden välikerroksen lisää). Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä.
- Nosta arkit yksi kerrallaan vuokaan. Sivele pinta aina kauttaaltaan voisulalla. Ripottele joka toisen kerroksen väliin pähkinärouheseosta. Jatka, kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty.
- Voitele baklavan pinta voisulalla. Leikkaa päällimmäinen levy terävällä veitsellä varovasti neliöiksi (esimerkiksi n. 25 osaan, jolloin levy on helpompi leikata kypsänä paloiksi). Voit leikata neliöt vielä kulmasta kulmaan kahtia, jolloin saat pienempiä paloja. Paista baklavaa 180-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Peitä baklava foliolla tai leivinpaperilla, kun filotaikinan pinta alkaa saada väriä. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10–15 minuuttia.
- Valmista baklavan paistuessa siirappiliemi. Mittaa kattilaan vesi, mehut ja sokeri. Sekoita ja kuumenna seosta hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää hunaja ja neilikka. Nosta siirappi jäähtymään.
- Kun baklava on otettu pois uunista, leikkaa se neliöiksi / kolmioiksi pohjaan saakka. Vedä halutessasi baklava leikkuulaudalle leikkaamisen ajaksi, mutta laita se leikkaamisen jälkeen takaisin vuokaan. Kaada siirappiliemi heti leikkaamisen jälkeen kuuman baklavan päälle. Ripottele pinnalle hienonnettuja pistaasipähkinöitä tai pähkinärouhetta.
- Anna jäähtyä. Tarjoile kahvin tai minttuteen kanssa.
- Parhaimmillaan baklava on kunnolla jäähtyneenä seuraavana päivänä.
Näin teet kirkastetun voin:
Anna voin sulaa hitaasti kattilassa liedellä. Varo ylikuumentamasta voisulaa, ettei sakka pala. Kuori pinnalle noussut vaahto pois. Poista myös pohjalle laskeutunut sakka kaatamalla kirkas voiöljy hitaasti toiseen astiaan.
Anna voin tämän jälkeen hiljalleen poreilla ilman kantta 5 minuuttia. Poista vielä mahdollinen pintakerros ja sakka dekantoimalla. Näin jäljelle jää kirkas voiöljy.
Kommentteja ja keskustelua