Tunnetko tämän tuoksun? Tattari-saaristolaisleivän tuoksu, joka viestii tattarin aromikkuudesta sekä maltaisesta mausta, herättää kaikki aistit.

Leipä valmistuu helposti sekoittamalla yhteen ainekset, eikä se vaadi käsin vaivaamista. Halutessasi voit kylmäkohottaa leivän jääkaapissa yön yli, mikä voimistaa leivän makua, mutta myös pari tuntia huoneenlämmössä kohotetusta taikinasta valmistuu, jopa perinteistä saaristolaislimppua maukkaampi versio. Maltainen maku tulee tummasta oluesta.

Halutessasi miedomman maun, korvaa puolet oluesta piimällä tai appelsiinimehulla. Saaristolaislimpulle ominaisen rouheisuuden leipään tuo pellavarouhe.

Ainekset 2 keskikokoista vuokaleipää tai yksi iso annosta

5
dl
tummaa olutta
1
pussi
kuivahiivaa
1
rkl
psyllium-jauhetta
dl
tummaa siirappia
2
dl
pellavarouhetta
2
dl
tattarijauhoja
2
dl
gluteenitonta jauhoseosta
2
tl
suolaa
sivelyyn
1
osa
siirappia
2
osaa
vettä

Ohje

  1. Kaada kulhoon olut, hiiva ja psyllium. Sekoita hyvin ja anna turvota noin viisi minuuttia.

  2. Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet. Vaivaa yleiskoneella tai sekoita käsivatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.

  3. Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan joko yön yli tai muutamaksi tunniksi. Voit myös kaataa taikinan suoraan leipävuokaan tai -vuokiin ja kohottaa leivät huoneenlämmössä. Kylmäkohotus tuo leipään upean vahvan maun. Jos kohotit taikinan kylmässä, lusikoi taikina 1–2 leipävuokaan ja anna kohota vielä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.

  4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45–55 minuuttia.

  5. Sivele leipien pintoja kerran tai pari paiston loppuvaiheessa siirapin ja veden sekoituksella.

  6. Jäähdytä leivät vuoissa, kumoa ja tarjoa voin tai suolaisen lisäkkeen kanssa.

 

 

Resepti:
Hanna Skyttä

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.