Tämä sydämellisen suloinen piparikaunotar on Anetten eli Piparinleivonnan SM-kisan nuorten sarjan voittajan ja Someleipurit2020-taiturin käsialaa. Aloita joulun odotus keskellä piparkakun tuoksua ja taiteile piparitalo nuoren Suomen Mestarin kaavoilla ja ohjeilla!

 

 

Ainekset annosta

Piparitalon osat:
Kokoaminen:
1 ½
dl
sokeria
Pikeeri koristeluun:
4
kananmunan valkuaista
6–6 ½
dl
tomusokeria
½
tl
etikkaa
(muutama tippa elintarvikeväriä)
Koristeluun lisäksi:
haluamiasi makeisia (esim. Marianne-suklaarakeita)
(paristokäyttöisiä, pieniä jouluvaloja)
pieniä piparisydämiä

Ohje

Piparitalon osat

  1. Sulata taikinaa jääkaapissa yön yli tai levitettynä huoneenlämmössä noin 45 minuuttia.

  2. Lämmitä uuni 200 ºC asteeseen.

  3. Kauli taikinasta noin 4–6 mm paksu levy. Ripottele alle jauhoja, jotta taikina ei jää kiinni.

  4. Leikkaa levystä talon osat kaavojen ja terävän veitsen avulla.

  5. Siirrä osat lastalla leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 5–10 min.

  6. Anna osien jäähtyä ennen koristelua.

 

Pikeeri koristeluun

  1. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

  2. Lisää tomusokeri siivilän läpi pienissä erissä koko ajan sekoittaen.

  3. Lisää etikka ja sekoita 2–5 minuuttia sähkövatkaimella, jotta saat hyvän koostumuksen.

  4. Lisää halutessasi tippa elintarvikeväriä ja sekoita vielä hetki.

  5. Lusikoi valmis pikeeri pursotinpussiin, jossa on pieni reikä tai ohutkärkinen tylla.

 

Talon kokoaminen ja koristelu

  1. Koristele talon jäähtyneet osat haluamallasi tavalla pikeerillä ja makeisilla.

  2. Anna pikeerin kuivua rauhassa ennen talon kokoamista.

  3. Aloita kokoaminen, kun kaikki osat ovat kuivuneet.

  4. Sulata sokeri kuumalla pannulla läpikuultavan ruskeaksi.

  5. Kokoa piparitalo sulalla sokerilla ja varo polttamasta sormiasi – sokeri on hyvin kuumaa!

 

Koristeluun lisäksi

  1. Viimeistele kasattu talo lopulla pikeerillä, makeisilla ja piparisydämillä.

  2. Sujauta talon sisälle paristokäyttöisiä jouluvaloja, kuten led-tuikkuja tai -valonauhoja.

  3. Voit halutessasi kaulia ja paistaa ylimääräisestä taikinasta vielä pohjan talollesi.

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2020 Anette Simoska

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.