Tämän saaristolaisleivän leivonta ei ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella. Ohje on helppo, siinä ei ole paljoa monimutkaisia vaiheita.

Helpoimmalla saat leivottua leivän pitkulaiseen, esim. silikoniseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Tällöin taikinan voi jättää aika löysäksi ja sen voi vain kaataa paistoastioihin.

Uutena ideana on leipoa tummaa leipää muffinisämpylöiksi. Leipä sisältää paljon tummia jauhoja, puolukkaa ja kaljamaltaita. Kuitua leivästä tulee mukavasti ja vatsa pysyy kylläisenä.

Ainekset 2 kpl pitkulaisessa vuoassa tai 24 sämpylää annosta

6
dl
piimää, kaljaa tai olutta
2
dl
puolukkasurvosta
2
dl
kaljamaltaita
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
dl
siirappia
1
rkl
fenkolia, anista tai kuminaa
1
tl
jauhettua pomeranssinkuorta

Ohje

  1. Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja puolukkasurvos.

  2. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja. Alusta taikina hyvin.

  3. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

  4. Tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin.

  5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia muffinikolojen koosta riippuen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Voit tehdä samalla ohjeella leipää:

Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 175- asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.