Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia.
Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.
Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen.
Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille.
Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.
VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta. Katso taikinajuuren teko Ruisleipä -reseptistämme.
Nesteeksi laitoin vesi/maustamaton jogurtti. Jäi pari keitettyä perunaa, muusasin ja vielä kuivattua herkkutattijauhetta. Annoin tekeytyä yön yli. Herkullisia.