Ainekset 20-24 kpl annosta

Juuri:
7
dl
vettä (tai piimää)
1
pkt
hiivaa (50 g)
½
dl
siirappia
Taikina:
½
rkl
suolaa
2
rkl
kuminaa tai fenkolia
50
g
margariinia tai rypsiöljyä tai voita

Ohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia.

  2. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.

  3. Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen.

  4. Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille.

  5. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta. Katso taikinajuuren teko Ruisleipä -reseptistämme.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.