Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen jauhot ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli (valmista juuri tällöin kylmään veteen).
Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina, margariini ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipäsiä.
Leivo taikina 6-7 cm paksuiseksi tangoksi ja jaa se 20-30 viipaleeseen. Painele viipaleet leipäsiksi. Paista leipäset 225-asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Vinkit
Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta. Katso taikinajuuren tekeminen alusta asti Ruisleipä -reseptistämme.
Lisätäänkö siis juureen vielä 6 dl ruisjauhoa ja 4 dl vehnäjauhoa, kun tehdään taikina? Vai onko se 6 dl ruisjauhoa, joka taikinan kohdalla on mainittu juuri siihen juureen käytetty?
Oli tosi helppo ja hyvä ohje. Lisäsin ite vähän vielä ruishiutaleita ja vähensin vehnäjauhojen määrää. En laittanut siirappia kauheasti, mutta hyvää tuli silti!
Todella helppo ohje. Ohjeessa ei neuvottu kohottamaan taikinan valmistumisen j'lkeen, mutta kohotin kuitenkin valmista taikinaa vajaan tunnin sek' lis'ksi viel' liinan alla. Ja oikein maukasta leip'' tuli!