Kyseessä on alun perin 1700-luvulta peräisin oleva, nykyisin Euroopassa Starbucks-kahvilaketjun muodikkaaksi tekemä kuivakakku. Sen keksimisestä pyrkivät omimaan kunnian niin englantilaiset, ranskalaiset kuin espanjalaisetkin. Englannissa ja Espanjassa kakku tunnetaan nimellä ”pound cake”, Ranskassa puolestaan ”quatre-quarts”. Molemmat nimet viittaavat siihen, että voita, sokeria, jauhoja sekä kanamunia tulee taikinaan yhtä paljon (yhden naulan verran, tai neljä neljäsosaa). Kakku leivotaan Ranskassa yleensä suorakaiteen muotoiseen vuokaan, ja Englannissa pyöreään, mutta mikään ei estä tekemästä minkä tahansa kokoisia- tai muotoisia kakkuja tai kakkusia.
Ranskalaisissa resepteissä neuvotaan toisinaan joko vispaamaan kananmunan valkuaiset erikseen tai jättämään jopa keltuaiset kokonaan pois, mutta itse pidän perinteisemmällä tavalla tehtyä paremman makuisena. Joissakin yhdysvaltalaisissa resepteissä osa voista korvataan smetanalla, jolloin lopputulos on miellyttävästi pistävän makuinen. Usein näkee kakun päällä myös sokerikuorrutteen, mutta mielestäni silloin lopputulos ei ole aivan yhtä elegantti. Sen sijaan Karibianmeren saarilla jouluisin tarjoiltavat kakut, jotka maustetaan rommilla, toimivat kerrassaan erinomaisen hyvin.
Kommentteja ja keskustelua