Loppukesän luonto tarjoaa parastaan kantarellien muodossa. Kantarellipiirakka on varmasti yksi suosituimmista kantarellileivonnaisista. Kermainen kantarellitäyte sopii suolaiseen piirakkaan erinomaisesti. Kantarellipiirakan kermaisessa täytteessä käytetään tuoreita kantarelleja. Lisäksi makua täytteeseen saadaan timjamista, kevätsipulista sekä parmesaanijuustosta.

Suolaiset piirakat ovat helppoja valmistaa, kun pohjana käytetään suolaiseen leivontaan suunniteltua Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa. Taikina on näppärä käyttää varsinkin pyöreässä piirakkavuoassa, sillä piirakkataikina on nimensä mukaisesti pyöreä ja se on sulaneena helppo painella piirakkavuokaan.

Jos haluat tehdä piirakkapohjan itse, katso tästä suolaisen piirakkapohjan helppo perusohje. Sen jälkeen lisäät täytteet tämän ohjeen mukaan, niin saat herkullisen kantarellipiirakan.

Ainekset Piirakkavuoallinen, halkaisija 24-26 cm, noin 8-10 henkilöä annosta

Kantarellitäyte:
1
l
(250 g) kantarelleja
2
kevätsipulia varsineen
2
rkl
voita
2
tl
tuoretta timjamia hienonnettuna
150
g
ranskankermaa
3
dl
ruokakermaa
2
kananmunaa
1
dl
hienoa parmesaaniraastetta
1/2
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria

Ohje

  1. Anna pohjan sulaa paketin ohjeen mukaan. Laita sulanut taikina piirakkavuokaan (noin 24-26 cm) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Valmista täyte puhdistamalla sienet ja repimällä tarvittaessa suuremmat sienet muutamaan osaan. Pilko sipulit varsineen. Laita puhdistetut sienet kuivalle paistinpannulle.
  3. Paista sieniä pannulla niin, että niistä lähtee ylimääräinen neste pois. Lisää joukkoon voi ja pilkotut sipulit. Lisää puolet timjamista sienien joukkoon. Paista sieniä hetki. Ota pannu pois levyltä.
  4. Mittaa kulhoon ranskankerma, ruokakerma, kananmunat, parmesaaniraaste sekä loput timjamit. Sekoita hyvin. Mausta sekä sienet että kermaseos suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Lisää reilusti yli puolet paistetuista sienistä piirakkapohjan päälle. Kaada sienien päälle kermatäyte ja ripottele loput sienet täytteen päälle.
  5. Paista kantarellipiirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on kypsä. Voit suojata kantarellipiirakan pintaa paiston aikana leivinpaperilla tai foliolla, jotta piirakka ei ota liikaa väriä. Halutessasi voit koristella valmiin kantarellipiirakan tuoreilla timjamin lehdillä.

VINKKI: Kantarellipiirakan resepti sopii myös pieniin kantarellipiiraisiin. Tee reseptillä n. 10-20 kpl pikkupiirasia muffinipellin koloihin tai foliovuokiin vuoraamalla taikinalla reunat ja laittamalla täytteet keskelle. Paistoajat ovat tällöin lyhyemmät. 

Löysitkö runsaan kantarellisadon? Kokeile myös perinteistä kantarellikastiketta!

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.