Mämmin valmistus on vähän kuin ruisleivän teko, se on tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa, mutta toisaalta helppoa ja halpaa.

Kerron tässä reseptissä vinkkejä, miten onnistut perinteisen pääsiäisherkun, mämmin teossa itse.

Perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei lisätä sokeria eikä siirappia, se valmistuu huokeista aineista: mämmimaltaasta, ruisjauhosta ja vedestä.

Imellyttämisvaiheissa pitää olla tarkkana, lämpötila täytyy olla tasainen, eikä sitä saa alittaa eikä ylittää. Mämmiseos ei saa kiehua imeltymisvaiheessa, jolloin entsyymitoiminta kuolee. Toisaalta seoksen tulee olla riittävän kuumaa, vähintään +60 astetta, jotta imeltyminen ylipäätään käynnistyy. Lue lisää mämmin valmistuksesta Arja Elinan uudesta blogista, jossa käsitellään mämmin valmistusta sekä 2020-luvun mämmitrendejä!

Ainekset n. 4 laakeaa vuokaa, n. 20 annosta annosta

Mämmiseos:
4
1
vettä
650
g
maltaita
Imeltämisen jälkeen:
1
tl
suolaa
2
rkl
pomeranssikuorta, jauhettuna
Pinnalle:
vettä

Ohje

  1. Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa 75–80 asteeseen. Veden pitää olla kuumaa, mutta ei vielä kiehuvaa. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, keitä 3½ litraa vettä kiehuvaksi ja lisää siihen ½ litraa kylmää vettä. Ota kattila pois liedeltä ja vesi on 75–80 astetta.

  2. Sekoita kaikki maltaat ja reilu puolet jauhoista kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. Seoksen lämpötila laskee tässä vaiheessa itsestään vähän. Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila puhtaalla leivinliinalla tai kannella, joka jää vähän raolleen. Laita kattila 65–75 asteiseen (sähkölieden) uuniin imeltymään 3–5 tunniksi. Lisää loput jauhot imeltymisen aikana, vispaamalla ne notkistuneen seoksen joukkoon 1 tai 2 erässä. Mittaa jauhoja lisätessä seoksen lämpötila, jonka tulisi pysyä mieluiten yli 60 asteessa. Lisää tarvittaessa uuniin lämpöä.

  3. Nosta kattila imeltymisen jälkeen liedelle. Kuumenna mämmiseos koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin, että se alkaa kiehua. Ole tarkkana, sillä makea mämmi palaa herkästi pohjaan. Jatka sekoitusta pienemmällä lämmöllä 15 minuuttia. Kiehutus estää sen, että mämmi ei ala käydä ja mene pilalle. Maista itse imelletyn mämmin miedohko makeus, mikäli se ei riitä, voit toki lisätä vähän siirappia. Mausta seos suolalla ja pomeranssinkuorijauheella ja jätä seos maustumaan kuumanan liedelle niin, että teho on pois (ainakin 15 minuutiksi).

  4. Anna puuron jäähtyä kunnolla, esimerkiksi kattilassa ulkona tai jääkaapissa (voi olla yön ylikin). Jaa mämmiseos noin 3–5 laakeaan uunivuokaan, korkeintaan noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Mämmiä ei saa olla liian paksulti, koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana. Paista mämmiä 120–140 asteisen uunin alimman ritilätason päällä 3–4 tuntia. Voit käyttää myös reilu 100 asteista kiertoilmatoimintoa, maksimissaan kiertoilmalämpö saa olla noin 120 asetta. Sivele paistamisen aikana mämmivuokien pinnalle muutamia kertoja vähän vettä, tämä vähentää mämmin kuorettumista.

  5. Anna mämmien jäähtyä rauhassa uunista ottamisen jälkeen. Säilytä paistetut mämmi peitettynä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan, kun sen saa tekeytyä ainakin 3 päivää. Mämmi kestää hyvin pakastuksen, maku jopa paranee pakastettaessa.

  6. Nauti mämmi maidon, kaurajuoman, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ja mikäli haluat, voit ripotella hiukan sokeria mämmin päälle.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.