Vol au vent -leivonnaiset on ihan virallisesti ristitty suomeksi vannikkeiksi. Kuulostaa ihan uimarenkailta, joten käytetään kielitoimiston suosituksista huolimatta ranskalaista – ja kieltämättä komeammin kalskahtavaa – nimeä. Näissä lehtevissä voitaikinaleivonnaisissa maistuu kevät. Taikinakehikot voi hyvin valmistaa etukäteen vaikka edellisenä päivänä.
Puolita kaksi kohmeista voitaikinalevyä. Laita kaksi palaa uunipellille odottelemaan. Leikkaa jäljelle jääneiden palojen keskelle neliön muotoiset aukot. Ulkoreunaa tulee jäädä noin senttimetrin verran.
Voitele taikinapalat kananmunalla ja nosta ehjän neliön päälle aukollinen suorakaidekehikko. Viimeistele unikonsiemenillä.
Nosta myös poisleikatut keskiosat uunipellille, voitele ja viimeistele unikonsiemenillä sekä muutamalla veitsen viillolla.
Paista uunissa 220-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Tarkista että taikina on kypsää ja ruskistunut myös pohjasta. Nosta ritilälle jäähtymään.
Täyte:
Kuumenna paistinpannu ja lisää voi. Ruskista herkkusienet voissa huolellisesti. Lisää joukkoon hienonnetut sipulit ja jatka kypsentämistä noin viisi minuuttia.
Lisää joukkoon vehnäjauhot ja pyöräytä sekaisin. Kaada mukaan maito ja anna kiehahtaa sakeaksi, muhennosmaiseksi kastikkeeksi. Mausta kastike sinapilla ja ranskankermalla. Lisää joukkoon pätkityt parsat ja anna kuumentua. Sekoita lopuksi joukkoon katkaravut, yrtit ja sitruunamehu.
Lämmitä voitaikinakupit miedolla lämmöllä uunissa ja annostele muhennos taikinakuppien sisään. Koristele miniyrteillä. Tarjoa lämpimänä.
Kommentteja ja keskustelua