Pirtelö on maito- tai maitojuomapohjainen mikserillä tai sauvasekoittimella valmistettu juoma, johon kuuluvat mukaan marjat tai hedelmät. Pirtelö tarjotaan kylmänä. 

Pirtelö eroaa smoothiesta siten, että pirtelössä on yleensä jäätelöä ja koristeena kermavaahtoa ja makeita herkkuja. 

Jenkkipirtelöissä on usein hyvin täyteläisiä raaka-aineita: jäätelöä, tuorejuustoa ja kermavaahtoa, keksejä, marenkia, suklaata jne. 

”Överi” nimitys pirtelöille tulee siitä, että koristelu on niin runsas, että se pursuilee pirtelön tarjoilulasista. Kuvassa toinen pirtelö on tehty mustikoilla ja toinen vadelmilla.

Ainekset 2:lle iso annos (2 x 3dl) annosta

3
dl
marjoja, esim. vadelmia tai mustikoita
1
banaani
1
dl
vaniljarahkaa
1
dl
vaniljatuorejuustoa
1
dl
vadelmakefiiriä
2
dl
vaniljajäätelöä
1
tl
vaniljasokeria
1-2
rkl
vaahterasiirappia
Pinnalle:
1
dl
kermavaahtoa
marjoja
muutama marenki tai keksi

Ohje

  1. Laita mikserin kannuun tai syvään mittakannuun marjoja ja banaania. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne mikseriin jäisinä. Lisää mukaan rahka, tuorejuusto, kefiiri ja jäätelö kuutioina sekä leseet, mausta vaniljasokerilla ja vaahterasiirapilla. Soseuta tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Kaada pirtelö mahdollisimman isoihin korkeisiin laseihin tai mukeihin.

  2. Vaahdota kerma vaahdoksi ja pursota sitä annosten päälle, ripottele pinnalle muutama marja, leseitä ja marenkeja. Herkuttele!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.