Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten.
Lisää pehmeät rusinat tms. ja rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia.
Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.
Paista pienet joulupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat joulupullat n. 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min.
MYLLYN PARHAAN VINKKEJÄ JOULUPULLAN LEIPOMISEEN:
Haluatko joulupullista kullankeltaisia sahramipullia? Lisää tällöin taikinaan 1/2 g sahramia.
Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen.
Oletko muuten jo kokeillut ihanan jouluista piparipullaa?
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Katso videovinkit
Voidaksesi katsoa videon, sinun pitää ensin hyväksyä kohdistamisevästeet. Siirry ja hyväksy "Kohdistamisevästeet".
Hyvä taikina ohje, tein ilman sahramia ja hyvää tuli.
Tein kaneli kierteitä ja pyöreitä pullia rusinoilla koristeltuna. Jauhomäärä piti hyvin paikkansa.
Hei - yhtenä jouluna vehnäjauhot olivat vähissä, ja jouduin jatkamaan taikinaa kaikella, mitä kaapista löytyi - laitoin sekaan spelttiä ja ruisjauhoja, ja tein niistä voin ja sokerin kanssa kierrepullia (hedelmänpalat olivat tärkeä osa). Niistä tuli huomattavasti tavallista maukkaampia! Ja hivenen terveellisempiä... Hyvää joulua!