Galette on leivinpaperin päällä pellillä paistettava helposti valmistuva piirakka, jonka voi tehdä suolaisena tai makeana eli piirakkavuokaa ei tarvita. Galette on usein iso piirakka mutta taikinasta voi leipoa myös pieniä piirasia, kuten tässä tehdään.

Galettetaikinaan ei käytetä leivinjauhetta, jotta taikinan reunat pysyvät taitettuna täytteen päälle. Taikinan voi leipoa ajoissa jääkaappiin.

Makeaksi täytteeksi sopivat marjat ja suolaisiin taas esimerkiksi kasvikset, juurekset ja täyteläiset juustot.

Tässä makoisa täytekombinaatio syntyy kahdesta eri täytteestä: mustikkatäytteestä ja sitrustäytteestä, jossa on lemon curdia ja tuorejuustoa. Halutessasi voit käyttää pelkästään sitruunatuorejuustoa (n. 150 g).

 

Ainekset 6-8:lle annosta

Galettetaikina:
tl
suolaa
2
rkl
sokeria
75
g
leivontamargariinia
1
dl
crème fraîchea tai kermaviiliä
Sitrustäyte:
75
g
lemon curdia
75
g
tuorejuustoa
3
rkl
maissitärkkelysjauhoja
Mustikkatäyte:
150
g
mustikoita (3 dl)
2-3
rkl
sokeria
3
rkl
maissitärkkelysjauhoja
Voiteluun:
1
muna
Lisäksi:
2-3
dl
vaahdotettua vaniljakastiketta, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

Ohje

  1. Mittaa kulhoon tarkasti jauhot, suola, sokeri ja kylmä rasva kuutioina. Murusta monitoimikoneella tai käsin tasaiseksi niin, että seoksessa ei ole paakkuja. Lisää ranskankerma tai kermaviili ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Mikäli taikina vaikuttaa murumaiselta, sitä tulee vaivata, kunnes murumaisuus häviää. Taikina saa olla paksua. Siirrä taikina hetkeksi tai tarvittaessa pidemmäksi aikaa viileään. 
  2. Sekoita sillä aikaa täytteet ja lämmitä uuni 225-asteeseen. Sekoita sitrustäytettä varten lemon curd, tuorejuusto ja maissitärkkelysjauho keskenään. Sekoita mustikkatäyte erikseen eli yhdistä mustikat, sokeri ja maissitärkkelysjauho keskenään. Jos käytät pakastemustikoita, älä sulata niitä. 
  3. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä isoksi ohueksi levyksi (paksuus 2–3 mm). Ota siitä melko isolla ø n. 12 cm:n muotilla tai pienen kipon reunan avulla pyörylöitä (annoksesta tulee noin 10-14 kpl). Nosta pyörylät heti vieriviereen leivinpaperin päälle. 
  4. Jaa sitrustäyte pohjien keskelle (reilu 1 tl/1 pohja) ja levitä se hyvin ohuelti keskustaan jättäen 1½ cm reunoista ilman täytettä. Ripottele päälle ohut kerros mustikkaseosta (1 rkl/1 pohja). Käännä taikinan reunat laskostaen melko reilusti täytteen päälle niin, ettei taikinaan synny reikiä. Painele laskokset tukevasti alas täytteen päälle, jotta ne eivät aukea paistettaessa. Voitele reunat munalla. Paista galettepiiraset heti tämän jälkeen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia, kauniin värisiksi.
  5. Tarjoile vaahdotetun vaniljakastikkeen, vaniljaisen jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

     

Voit valmistaa myös vaihtoehtoisesti yhden ison, noin 28 cm:n halkaisijaltaan olevan galettepiirakan.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.