Madeleine-leivokset ovat perinteisesti simpukankuoren muotoisia pieniä leivoksia tai paksummiksi tehtyinä kakkusia.

Ne tehdään pienissä omissa Madeleine-/simpukkamuoteissa. Harvalla kuitenkaan on kotona simpukkamuotteja, joten Madeleinet voi hyvin tehdä pienehköihin muffinivuokiin tai silikonivuokiin.

Madeleinet eivät ole kotoisin Ruotsista, johon nimi monen mielestä viittaa, vaan alkuperä on Commercysta ja Liverdunista Ranskan koillisosista.

Ainekset noin 40 kpl annosta

100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
2
munaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
puristettua appelsiinimehua
1
sitruunan raastettu kuori
Pinnalle:
tomusokeria (vaaleanpunaista tai valkoista)

Ohje

  1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen mehun kanssa.
  2. Pese sitruunan kuori huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa taikinaan. Lusikoi taikina muffinipellin koloihin tai yksittäisiin pieniin vuokiin. 
  3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min kauniin keltaisiksi. Pienet Madeleinet kypsyvät 7-10 minuutissa, suurempien vuokien paistoaika on noin 15 minuuttia.
  4. Irrota leivokset vuoista. Jäähdytä ritilällä ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua. 
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.