Perinteiset karjalanpiirakat maistuvat parhailta itse tehtynä.
Karjalanpiirakoiden leipominen on yllättävän helppoa ja myös nopeaa, jos teet puuron jo edellisenä päivänä valmiiksi.
Täytteeksi sopii myös perunamuusi.
Riisipiirakat ovat monelle se tavallinen versio, mutta voit aivan hyvin keittää karjalanpiirakoiden täytteeksi myös ohrapuuroa, mikä on vielä aidompaa suomalaista makumaailmaa.
Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset hyvin keskenään. Annan taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia tai puuron keiton ajan.
Tee täyte kuumentamalla maito kiehuvaksi. Lisää riisi ja anna kypsyä 35 min välillä sekoittaen. Mausta suolalla. Katso, että puuro on jäähdyttyään sakeaa.
Valmista puuron jäähtyessä ohuita pyöreitä piirakkapohjia taikinasta pulikoimalla, kaulimalla tai pastakoneen avulla *. Laita jokaisen piirakan keskelle reilusti täytettä ja rypytä reunoista riisipiirakoiksi.
* Jos teet piirakat pastakoneella, aja taikina ensin paksuimmalla telavälillä (= 1) matoksi. Ota tästä matosta isolla juomalasilla ympyröitä. Aja ympyrät pastakoneen ohuemmalla telavälillä (= 4) soikeiksi ja soikulat vielä kerran vähän ohuemmalla telavälillä (= 5) ympyröiksi eli valmiiksi pohjiksi.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Katso videovinkit
Voidaksesi katsoa videon, sinun pitää ensin hyväksyä kohdistamisevästeet. Siirry ja hyväksy "Kohdistamisevästeet".
Äitini suku on raja-Karjalasta ja siellä piirakat tehtiin aina ruissihtijauhoista. Riisipuuroon laitettiin sen jäähdyttyä 1 kananmuna, että sitoo puuron. Täytyy sanoa etten vielä ole sivustoilla nähnyt niin kauniita karjalanpiirakoita kuin äitini tekemät. Ripeästi hän rypytti ne ja aina tuli tasalaatuisia. Nykypolvella on vielä opettelemista.
Keitän puuron jo edellisenä päivänä löysähköksi. Se on silloin helpompi levittää. Ennen levitystä lisään kananmunan puuron sekaan...hyytyy sitten uunissa kivasti.
Hei täältä Karjalan mailta. Rupesin tutkimaan tätä sivustoa kun halusin piparkakkuohjeita vertailla mutta sitten löysin tämänkin...Haluan kertoa, että öljyä en ole koskaan kuullut piirakkataikinaan laitetun, se ei kuulu perinteiseen reseptiin. Jos tekee isomman erän, puuro kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Maidon pitää olla täysmaitoa tai käsittelemätöntä tilamaitoa. Hyvvee!