Leivo herkullisia ja juhlavia pikkuleipiä käyttämällä kätevää Pyöreää Kauramurotaikinaa. Leivo taikinasta kauniita rinkilöitä ja täytä ne kypsinä maistuvalla sitrustahnalla.

Näyttävä, juhlava tulos syntyy koristelemalla pikkuleivät huolellisesti ja kauniisti.  Käytä koristeluun valmiita koristeeksi myytäviä kukkia tai kasvata kukkia itse puutarhassa syötäviksi.

Voit käyttää koristeluun myös puhtailta paikoilta poimittuja luonnonyrttien kukkia, esim. syötäväksi sopivien kasvien keväisiä kukintoja tai kesällä ruiskaunokin, orvokin, apilan, voikukan tai maitohorsman kukkien terälehtiä.

Ainekset Kun halkaisija 5-6 cm, noin 12-16 annosta

Keksit:
Täyte:
150
g
lemon curdia (sitruunatahnaa)
Koristelu:
4
dl
tomusokeria
1
kananmunan valkuainen
n. 1
rkl
puristettua sitruunamehua
n. 5
kpl
syötäviä kauniita pieniä kukkia (esim. kuvassa ruiskaunokki ja orvokki)

Ohje

  1. Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön noin 45 minuuttia ennen leipomista.

  2. Kauli sulanut taikina 2–3 mm:n vahvuiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Painele perinteisellä (halkaisija 5–6 cm) piparimuoteilla kukanmuotoisia kuvioita taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle väljästi. Mikäli et omista piparimuottia, voit käyttää juomalasin suuta muottina. Tee kaikkien keksien keskelle pieni aukko esimerkiksi omenaporalla tai hyvin pienellä korkilla. Nosta keskelle jäävät taikinapalat pois. Leivo kaikki taikina kekseiksi.

  3. Paista keksejä uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5–7 min. Anna keksien jäähtyä.

  4. Laita aina kaksi keksiä päällekkäin; levitä väliin huoneenlämpöistä sitruunatahnaa. Tavallisen ruokailuveitsen kärki on hyvä apu levittämiseen.

  5. Sekoita kuorrutuksen tomusokeri, munanvalkuainen ja sitruunamehu keskenään paksuksi levittyväksi tahnaksi. Ohenna seosta tarvittaessa tilkalla sitruunamehua. Levitä seos heti tasaiseksi kerrokseksi kerroskeksien päälle pienellä lastalla tai dippaa keksien pinnat kuorrutukseen ja valuta ylimäärä kuorrutetta pois heti. Koristele pikkuleivät välittömästi pienillä hippusilla eriväristen syötävien kukkien terälehtiä. Anna koristelujen kovettua hetki ennen tarjoilua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.