Nämä ihanat muropikkuleivät varioit pienillä muunnoksilla monen eri makuun sopiviksi juhlapöydän makeiksi herkuiksi. Pikkuleivät voit tarjoilla sellaisenaan tai esimerkiksi täyttää hilloilla ja marmeladilla. Lisäksi ne voi kieritellä tavallisessa sokerissa, kaneli-sokeriseoksessa tai voit koristella ne makealla sokerikuorrutteella helposti ja kauniisti. Näistä eritavoin täytetyistä ja koristelluista kekseistä voit kasata vaikka pienen pikkuleipärasian ystävälle lahjaksi.
Tällä kertaa maustoin pikkuleipätaikinan tutusti vaniljasokerilla, joka on hyvä maku pikkuleipiin varsinkin silloin, jos pikkuleipiä haluaa täyttää ja koristella eri makuisiksi. Taikinan joukkoon voisi lisätä myös teelusikallisen kanelia, kardemummaa tai vaikka näin joulun aikaan piparkakkumaustetta.
Reseptin alta löydät kolme erilaista tapaa koristella pikkuleivät.
Helpoin tapa on koristella ne pyörittelemällä pikkuleivät kaneli-sokeriseoksessa ja näyttävämpi tapa on käyttää itse tehtyä sokerikuorrutetta eli pikeeriä pikkuleipien koristelussa. Kurkkaa reseptin alta lisää vinkkejä pikkuleipien koristeluun. Näitä on mukava koristella vaikka yhdessä koko perheen voimin.
Ainekset annosta
Ohje
Muropikkuleivät
Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri keskenään muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vatkaamista niin, että seos on tasaista. Mittaa vehnäjauhot ja lisää ne lopuksi taikinan joukkoon. Vatkaa taikina vielä tasaiseksi. Kaada taikina tuorekelmun päälle ja pyöräytä kelmu tiukasti taikinan ympärille. Nosta taikina jääkaappiin noin 30-60 minuutin ajaksi.
Ota taikina pois jääkaapista. Kauli taikina hyvin jauhotetun leivonta-alustan päällä ohueksi levyksi. Ripottele myös taikinan päälle vehnäjauhoja, jotta kaulin ei tartu taikinaan kiinni. Ota kaulitusta taikinasta pikkuleipämuotilla haluamasi kokoisia ja muotoisia pikkuleipiä.
Nosta pikkuleivät leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 6-8 minuutin ajan. Koska nämä pikkuleivät ovat ohuita, niin niiden paistumista kannattaa seurata tarkasti, jotta ne eivät pääse palamaan uunissa.
Pikkuleipien koristelu
Kaneli-sokeriseoksella tai piparkakkumauste-sokeriseoksella
Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli tai piparkakkumauste. Pyöräytä keksit heti paistamisen jälkeen mausteisessa sokeriseoksessa ja keksit ovat valmiita tarjottaviksi. Jos haluat täyttää keksit, niin sipaise keksille hieman paksua hilloa tai marmeladia ja paina toinen keksi päälle. Näin saat tehtyä myös täytekeksejä.
Pikeerikoristelu
Laita valkuainen kulhoon ja vatkaa sitä kevyesti sähkövatkaimella. Lisää joukkoon vähitellen tomusokeria, jotta saat seoksesta paksua, mutta kuitenkin pursotettavaa ja helposti levittyvää. Jos seos on liian löysää, lisää tomusokeria. Jos seos on liian paksua, lisää pikeerin joukkoon pari tippaa vettä.
Värjää pikeeriä halutessasi elintarvikeväreillä.
Pikkuleivän marmoroitu pinta
Lusikoi valmista valkoista pikeeriä lautaselle. Laita cocktailtikulla pikeerin joukkoon hieman elintarvikeväriä (kuva yllä). Voit hieman pyöritellä väriä pikeerin joukkoon, mutta älä värjää liikaa, jotta koko pikeeri ei värjäänny.
Upota pikkuleivän pinta pikeeriin ja nosta varovasti ylös. Voit hieman heilutella pikkuleipää, jotta pikeeripinta tasoittuu. Nosta pikkuleipä alustalle. Anna pikeerin jähmettyä muutaman tunnin ajan.
Pikkuleipien koristelu cocktailtikulla
Jätä suurin osa pikeeristä valkoiseksi. Värjää pari ruokalusikallista pikeeriä haluamallasi väreillä. Laita kaikki pikeerit omiin pursotuspusseihin ja leikkaa pursotuspusseihin pieni reikä pursottamista varten. Valkoisessa reikä voi olla hieman suurempi kuin värillisien pikeerien pursotuspusseissa.
Pursota pikkuleivän päälle kerros valkoista pikeeriä. Pursota heti perään värillisellä pikeerillä raitoja keksin pintaan. Vedä cocktailtikulla viivojen yli edestakaisin, niin saat kivan eläväisen pinnan. Voit leikitellä erilaisilla kuvioilla, vaihtamalla pursotustekniikkaa tai cocktailtikun liikettä.
Anna pikeerin jähmettyä muutaman tunnin ajan.
Kommentteja ja keskustelua