Israelilainen challah-leipä on erehdyttävästi kotoisen pullapitkomme näköinen, mutta kyse on silti suolaisesta leivonnaisesta, jota on tapana nauttia aamiaispöydässä shakshuka-munien, raikkaan salaatin ja jogurtista valmistettavan labnehin kera. Siivu tai useampikin kylmäsavulohta ei mene tässä yhteydessä hukkaan.

Ainekset 4 annosta

CHALLAH-LEIPÄ
dl
haaleaa vettä
2
tl
kuivahiivaa
1
rkl
½ dl sokeria
2
tl
suolaa
2
isoa kananmunaa
1
iso kananmunan keltuainen
½
kasvisöljyä
1
iso kananmunan valkuainen
1
rkl
vettä
unikonsiemeniä koristeluun
SHAKSHUKA
2
rkl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chililastuja tai chilijauhetta
1
tlk
laadukasta tomaattimurskaa
sormisuolaa
2
kananmunaa
(parmesaania raastettuna oman maun mukaan)
SALAT ARAVI
500
g
kurkkua kuutioituna
500
g
tomaatteja siemenet poistettuna ja kuutioituna
1
pieni sipuli hienonnettuna
pieni kourallinen persiljaa hienonnettuna
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
LABNEH
5
dl
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
½
tl
suolaa

Ohje

CHALLAH-LEIPÄ:

  1. Mittaa vesi pieneen kulhoon. Sekoita mukaan hiiva ja 1 rkl sokeria. Anna seisoa, kunnes pinnalle alkaa muodostua vaahtoa, 5-10 minuuttia. Jos vaahtoa ei muodostu, tarvitset uutta, tuoreempaa hiivaa.
  2. Yhdistä vehnäjauhot, 0,5 dl sokeria ja suola isossa kulhossa. Sekoita hyvin. Tee jauhoista keko ja keskelle reikä. Riko reikään kananmunat, keltuainen ja kasvisöljy. Nostele kulhon sivuilta jauhoja munien päälle.
  3. Kaada hiivasekoitus kananmunien päälle kulhoon. Sekoita kaikki ainekset jäykäksi taikinaksi puulastalla (tai vastaavalla värkillä).
  4. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia jauhotetulla alustalla (tai monitoimikoneessa hitaalla nopeudella), kunnes se on pehmeää ja tasaista. Nosta öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, 2 tuntia.
  5. Jaa kohonnut taikina kolmeen yhtä suureen palaan. Pyöritä palat noin 40 cm pitkiksi tangoiksi.
  6. Letitä tangot ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle hieman jauhoja. Peitä keittiöliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
  7. Esilämmitä uuni 180-asteiseksi. Vatkaa valkuainen ja sekoita siihen 1 rkl vettä. Penslaa challah vatkatulla valkuaisella huolellisesti joka paikasta.
  8.  Paista uunissa 30-35 minuuttia. Käännä paistamisen puolivälissä. Nosta ritilälle jäähtymään ja tarjoa hieman haaleana.

SHAKSHUKA:

  1. Lämmitä oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Laita valkosipuli pannulle juustokuminan ja chilastujen kanssa. Paista pari minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Älä ruskista. Kaada pannulle tomaattimurska ja mausta suolalla (pippuriakian voit laittaa).
  2. Anna lämmetä kuplivaksi. Riko päälle kananmunat ja ripottele päälle parmesaania. Peitä osittain kannella ja anna hautua hiljaisella lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes valkuainen on kunnolla hyytynyt, mutta keltuaiset vielä hieman juoksevia.

SALAT ARAVI & LABNEH

  1. Mausta jogurtti suolalla. Laita jogurtti suodatinpussiin ja peitä.
  2. Valuta vuorokauden ajan kylmässä.

 

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.