Olen pitkään miettinyt bostonkakun syntyä ja tullut nyt viime vuosina siihen lopputulokseen, että nimi on varmasti tullut amerikkalaisesta cinnamon bun -leipomuksesta, joka tehdään pitkälti bostonkakun mukaisesti. Bostonkakun voi täyttää perinteisesti, kuten korvapuustin eli voilla, sokerilla ja kanelilla. Valkoisen sokerin voi vaihtaa fariinisokeriin, jolloin täytteeseen saadaan kivaa kinuskista makua. Olen jopa kokeillut bostonkakkua puolukoista ja kinuskista, mikä sekin oli herkullista.

Tähän kakkuun olen tehnyt täytteen omenoista ja kanelista. Mikä olisikaan sen parempi makuyhdistelmä näin syyskuuhun, kun omenat ovat juuri tällä hetkellä kypsymässä tai jo osittain kypsyneet. Kaneli taas on mauste, joka kuuluu lähes erottamattomasti omenaherkkujen maustamiseen.

Ainekset 12 annosta

3
dl
maitoa
1
dl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1
pss
(11 g) kuivahiivaa
4
g
kardemummaa
100
g
voita
Täyte:
230
g
paistonkestävää omenamarmeladia
2
tl
kanelia
1
kananmuna

Ohje

  1. Lämmitä maito +42 asteiseksi. 
  2. Mittaa kulhoon sokeri, suola, kuivahiiva, kardemumma ja 7 dl vehnäjauhoja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon lämmin maito.
  3. Alusta taikina kimmoisaksi joko monitoimikoneella tai käsin. Lisää joukkoon tarvittaessa hieman jauhoja. 
  4. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina. Alusta vielä sen verran, että taikina on tasaista ja kimmoisaa. 
  5. Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
  6. Sekoita täytteen omenamarmeladi sekä kaneli keskenään. Kaada taikina leivonta-alustalle ja kauli se noin 40x30 cm levyksi. Levitä taikinalevyn päälle omenamarmeladi ja rullaa taikina. Leikkaa taikinarulla kymmeneen yhtä suureen palaan.
  7. Pingota 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä vuoan reunat. Nosta pullapalat leikkauspuoli ylöspäin vuokaan, mutta muista jättää pullapaloille reilut välit. Pullat turpoavat ennen paistoa ja vielä paistaessa.
  8. Anna pullien kohota vuoassa noin 20 minuutin ajan ennen paistoa. 
  9. Voitele pullat kananmunalla ja paista 175 asteessa noin 30 minuutin ajan.

VINKKI! Voit voidella leivonta-alustan kevyesti öljyllä tai käyttää vehnäjauhoja kaulimisen apuna. Näin saat taikinan pysymään hyvin irti alustasta.

VINKKI! Voit suojata noin 15 minuuttia paiston alusta pullan pintaa foliolla, niin bostonkakku saa pintaansa juuri sopivasti väriä. 

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.