Fenkoliohratto sopii naudan-, härän- tai lampaanfileen lisäkkeeksi.
Perinteinen ohra ja fenkolin maku sopii hyvin tähän reseptiin. Juhlavamman version saat lisäämällä ruokaan valkoviiniä.
Voit marinoida lihaa valkosipuli-mausteöljyssä jopa yön yli.
Ainekset 6:lle annosta
Naudan-, härän- tai lampaanfileetä
Ohratto:
2
rkl
voita tai margariinia
1
iso sipuli
3-5
valkosipulinkynttä
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
mustapippurirouhetta
3
dl
kokonaisia ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
5
dl
vettä
1
rkl
kasvis-, riista- tai sienifondia
200
g
fenkolia suikaleina
1
tlk
aurinkokuivattuja tomaatteja osittain liemineen
n. 1
dl
valkoviiniä, hedelmämehua tai kermaa
1
persiljaruukku
Ohje
Fenkoliohratto:
Paista sipulisilppu kasarissa tai kattilassa. Lisää mausteet ja ohrasuurimot sekoittaen lyhyen hetken. Lisää vesi ja fondi. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. ½ tuntia.
Lisää fenkoli ja aurinkokuivatut tomaatit suikaleina (lientä voi lisätä hieman) sekä valkoviini, hedelmämehu tai kerma.
Jatka kypsennystä, kunnes nesteet ovat imeytyneet suurimoihin ja ovat kypsiä, n. 5-10 minuuttia. Mausta persiljasipulilla tai muulla haluamallasi yrtillä.
Lihafileet:
Marinoi liha ensin. Laita 4-6 naudan-, härän- tai lampaanfileetä marinadiin (2 valkosipulinkynttä, pieni sipuli ja 1 dl tuoreita yrttejä, esim. persiljaa ja basilikaa hienonnettuna, 1 rkl soijakastiketta, 1 dl öljyä) vähintään 4 tunniksi.
Marinoinnin jälkeen paista lihoihin kaunis väri paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
Kypsennä fileitä uuninkestävässä vuoassa 125-asteessa, kunnes lihalämpömittari näyttää 65-astetta, tai halutessasi täysin kypsää lihaa, 80-astetta.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Jukka Pakarinen / Otavamedia
Kommentteja ja keskustelua