Marmeladit tunnettiin jo antiikin Kreikassa, jossa oli opittu, että hedelmiä ja hunajaa keitettäessä massan viilennyttyä se jähmettyi kauniisti. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät, joissa marmeladi-nimi (muodossa ”marmaladoo”) mainitaan, ovat 1400-luvun Englannista, joskin nimitys on lainasana ranskan kautta portugalista. Varhaisimmissa marmeladeissa käytettiin aina sevilleläisiä appelsiineja, ja sitä tarjottiin nimenomaan iltaisin teen kanssa.
Skotlantilaiset keksivät siirtää marmeladit aamiaispöytään 1700-luvulla, ja siitä saakka appelsiinimarmeladi onkin kuulunut erottamattomasti mannermaiseen aamiaiseen. Ovatpa skotit, ja erityisesti itärannikolla sijaitsevan Dundeen asukkaat yrittäneet omia kunnian marmeladin keksimisestä. Skotlantilaisen tarinan mukaan Sevillestä appelsiinilastissa matkalla ollut laiva jämähti huonon sään vuoksi pitkäksi aikaa Dundeen satamaan. Appelsiinit uhkasivat pilaantua, joten paikallinen kauppias osti pilkkahintaan koko lastin, joista paikallinen Rouva Keiller keitteli sitten ensimmäiset appelsiinimarmeladit. Uskoo ken haluaa.