Mestaristason appelsiinin ja suklaan makuinen herkkupiiras täyttää vähän arvokkaamminkin juhlan kriteerit kahvipöydän kiistattomana keskipisteenä.

Ainekset annosta

75
g
hasselpähkinöitä
50
g
voita
75
g
sokeria
1 + 1
kananmuna ja keltuainen
100
g
tummaa suklaata karkeasti rouhittuna
3
rkl
appelsiinimarmeladia

Ohje

1. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Paahda pähkinöitä uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja surauta hienoksi sauvasekoittimella.

2. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 50 x 25 cm:n suorakulmioksi. Leikkaa taikinasta kaksi kiekkoa, toinen läpimitaltaan noin 20 cm ja toinen 25 cm. Laita jääkaappiin kylmenemään.

3. Sekoita voi ja sokeri kulhossa käsivatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmuna ja keltuaiset. Sekoita mukaan lopuksi jauhetut hasselpähkinät, vehnäjauhot ja suklaarouhe.

4. Levitä appelsiinimarmeladi tasaiseksi kerroksesi pienemmän taikinakiekon päälle. Jätä reunoille noin 2,5 cm tilaa. Levitä päälle suklaa-pähkinätäyte, ja jätä edelleen reunoille se 2,5 cm vapaata.

5. Vatkaa yhteen 1 keltuainen ja tilkka vettä. Penslaa taikinan reunat keltuaisella ja aseta isompi taikinakiekko päälle kanneksi. Painele reunat kiinni ja anna jäähtyä jääkaapissa 30 minuuttia.

6. Penslaa piirakan kansi vielä keltuaisella ja viillä erittäin terävällä veitsellä taikinan pintaan kauniit sädekaaret keskeltä reunoille päin. Älä kuitenkaan puhkaise taikinaa.

7. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina pullistunut ja saanut vähän väriä. Pienennä lämpöä 160 asteeseen ja paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos pinta tuntuu ruskistuvan liikaa, peitä leivinpaperilla tai foliolla.

8. Anna jäähtyä hieman ja tarjoa lämpimänä.

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.