Hiivan korvaaminen leivonnassa
Miten hiivan voi korvata leivonnassa?
Hiivan korvaaminen on mahdollista leivinjauheella tai taikinoissa, joissa on happamuutta, soodalla. Ne eivät luo taikinoihin kuitenkaan aivan samaa rakennetta, eikä makua, kuin hiivalla leivottuun taikinaan syntyy.
Mikäli et siis käytä hiivaa, reseptejä on muunneltava. Ensinnäkin siten, että neste on kylmää, eikä kädenlämpöistä, kuten hiivalla tehtäessä. Leivinjauhetta käytetään 2-3 tl korvaamaan 30-50 g hiivaa, eli 3 dl:n nesteeseen tehtävään hiivataikinaan tarvitaan tuo määrä.
Mikäli taikina on hapan, esim. piimää/jogurttia sisältävä taikina, voi käyttää soodaa, mutta puolet vähemmän kuin leivinjauhetta. (esimerkkitapauksessa 1-1½ tl). Kohotusta ei tarvita eli leivonta on sikäli pikaleivontaa.
”Leivinjauhekorvatut” leivonnaiset kannattaa syödä mahdollisimman pian, sillä ne kuivuvat hyvin nopeasti (paitsi jos niihin lisää paljon rasvaa).
Hiilihapotettua kivennäisvettäkin on käytetty, siitä saatanen se kohotuksen vaatima hiilidioksidi. En ole kokeillut. Silloin täytyy varmaankin lähteä tosi kylmillä aineilla liikkeelle, ainakin teoriassa.