Parhaat neuvot
-
28.4.2022
12 parasta piirakkavinkkiä
Maailma on täynnä erilaisia makeita ja suolaisia piirakkareseptejä. Piirakoita tehdessä on hyvä tietää muutama tärkeä tieto, lue vinkkimme!
- Vehnäjauhoista kannattaa piirakkataikinaa varten valita mieluiten karkea vehnäjauho tai erikoisvehnäjauho, jotta pohjasta ei tule sitkeä.
- Voit käyttää osittain tai kokonaan myös tummempia jauhoja: ruis-, ohra-, tattari– tai hiivaleipäjauhoja.
- Pakastetaikinoista rakenteeltaan parhaita piirakkapohjaksi ovat juuri piirakan leivontaan tarkoitetut taikinat, valitse Pyöreä Piirakkataikina makeaan tai suolaiseen leivontaan.
- Myös pakastekauramurotaikinassa oleva kauran kuitu pitää piirakan rakenteen hyvänä, koska kuitu imee piirakan täytteen ylimääräistä kosteutta itseensä.
- Voitele ja korppujauhota vuoka, paitsi jos käytät pakastetaikinaa, jossa kerrotaan, ettei vuokaa tarvitse voidella.
- Vuoraa piirakkavuoka taikinalla tasaisesti joka puolelta, muista myös reunat.
- Voit paistaa pohjaa ilman täytettä n. 10 min, jos piirakan täytettä on reilusti tai vuoka on hyvin paksupohjainen.
- Parhaiten piirakkapohja kypsyy ohutpohjaisessa vuoassa.
- Jos haluat irrottaa piirakan vuoasta, käytä irtopohjavuokaa.
- Jos paistat piirakan täytteineen, kannattaa useimmiten valita kypsennyspaikaksi uunin alaosa, jotta pohja paistuu hyvin.
- Lähes kaikista piirakoista voit tehdä pienempiä piiraita annosvuokiin, lyhennä tällöin paistoaikaa.
- Piirakkapohjan voi myös paistaa sellaisenaan ja täyttää kypsän, jäähtyneen pohjan kypsillä täytteillä.
Kommentteja ja keskustelua