Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se heti isoon kulhoon, lisää hiutaleet, hunaja tai siirappi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää mukaan mehu. Sekoita puulastalla, ja kun seos on kädenlämpöistä, liuota hiiva mukaan.
Lisää jauhot ja siemenet erissä, vain sekoitus tasaiseksi taikinaksi riittää. Anna kohota lämpimässä noin 1–1½ tuntia liinalla peitettynä. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa taikinan kylmään nesteeseen ja kohottaa taikinaa yön yli jääkaapissa.
Vuoraa puhtaat ruukut tai muut uuninkestävät pikkukulhot leivinpaperilla ja öljyä ne. Jaa taikina niihin – täytä ruukusta noin 2/3. Anna kohota lämpimässä ainakin noin 1 tunnin liinalla peitettynä. Kohotettavan taikinan lämpö vaikuttaa kohoamisaikaan.
Paista ensin 250 °C:ssa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia ja sen jälkeen noin 200 °C:ssa noin 20–25 minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaile sopivin lämpö ja aika oman uunisi mukaan. Jos leipien pinnat tummuvat liikaa, peitä ne foliolla. Kumoa leivät lämpiminä pois ruukuista.
VINKKI: Voit korvata kurpitsansiemenet muilla siemenillä tai muilla pienillä lisillä, esimerkiksi pähkinärouheella tai kuivatulla marjarouheella.
Kuivahiiva lisätään pieneen määrään jauhoja ja sekoitetaan taikinaan kuten ohjeessa. Kuivahiivaa käytetään reilu puoli pussia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Riippuu varmaakin minkä kokoisia sämpylöitä haluaa. Paistoin arabian teekupeissa ja hyvin onnistui. Vuorasin kupit leivinpaperilla. Ilman kuppejakin varmaan onnistuu. Kupissa tarjottu on tosin kattauksesta riippuen näyttävämpää/helpompaa.
Kiitos, menee kokeiluun. Pitäiskö ruukku käsitellä jotenkin ennen käyttöä? Minulla on savivuoka, joka pitää liottaa ennen jokaista käyttöä n. 15 min. kylmässä vedessä.