Viktorian riisi on perinteisemmältä nimeltään Viktorian kiisseli, vaikka tässä ruuassa ei ole kyse kiisselistä, vaan pikemminkin vanukkaasta.
Pohjana tähän perinteiseen riisivanukkaaseen käytetään riisipuuroa. Voit käyttää myös tähteeksi jäänyttä puuroa, sitä tarvitaan n. 7,5 dl. Pohjaan voi käyttää myös ohrapuuroa.
Hyvä Viktorian riisi on hyytynyt pehmeäksi, sen ei siis kuulu olla kovaa ja lohkeavaa liivakkohyydykettä. Erilaisin kastikkein saat jälkiruoasta perinteisen, lasten mieleen olevan tai aikuisten makuun maistuvan.
Katso videolta, kuinka Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Jesse Kamras tekevät tämän herkullisen jälkiruoan.
lapsille kinuski tai laksritsikastiketta, aikuisille marjasoseen joukkoon likööriä
Ohje
Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua n. 5 min, kunnes neste on lähes imeytynyt riisiin. Lisää maitoa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna puuron kypsyä 35-40 min. Mausta lopuksi suolalla, anna jäähtyä.
Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi, puserra vesi pois. Kuumenna sitruunanmehu mikrossa tai kattilassa, sulata liivatteet kiehuvaan mehuun. Lisää huoneenlämpöiseen puuroon sokerit, mantelirouhe, (halutessa sukaatti) ja liivateseos.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi maustettuun riisipuuroon, puuro ei saa olla kuumaa tässä vaiheessa toisaalta ei myöskään niin kylmää, että liivate on jo kiinteyttänyt puuroa. Kaada seos heti irtopohjaiseen jäädykevuokaan.
Vuoraa tarvittaessa vuoka kelmulla, mikäli et pysty painamaan hyytyneitä jälkiruokia muuten vuoasta ulos. Vaihtoehtona voit valmistaa hyytelön isoon lasiseen jälkiruokakulhoon, josta se tarjoillaan ilman kumoamista.
Laita seos tekeytymään hyytelöksi kylmään vähintään 2 tunniksi. Tarjoile Viktorian riisi marjasoseen kanssa. Sihtaa pinnalle tomusokeria. Lapsille ja makeasta pitäville voi lisänä tarjoilla kinuski- tai lakritsikastiketta ja aikuisille voi marjasoseen maustaa liköörillä.
VINKKI: Voit käyttää Viktorian kiisseliin myös ohrapuuroa, silloin vanukas on toki tummempi väriltään, mutta täysjyväviljaa ja runsaskuituinen.
Miksi ja miksi on sitä ja tätä? No sen takia, että ohjeessa näin on. Ruuanlaittaja ja kokki varsinkin hienosäätää reseptejä oman makunsa mukaiseksi ja oppii sitä tekemään harjoituksen kautta. Näillä Myllyn Paras ohjeilla en ole tehnyt yhtään huonoa ruokaa.
Hei! Miksi liivatetta on kaikissa viktorian kiisselin ohjeissa? En pidä siitä. Äitini aikoinaan teki tämän herkullisen jälkiruuan ihan ilman liivatetta ja oli todella hyvää. Ja niin aion tehdä minäkin tänä jouluna.
Tähän reseptiin kuuluu perinteisesti sitruunaa, toki halutessaan sitruunamehun voi korvata jollakin muulla mehulla tai vaikka vedellä. Maku on tällöin erilainen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta