Tämä valkosuklaapäällysteinen piirakka on niittänyt mainetta kahdessakin eri kilpailussa.

Saimme tämän reseptin alunperin vuonna 2006 Leivontanurkan Isänpäivän kilpailun satona.

Vuonna 2012 tämä resepti sijoittui Vuoden Kotikokki -kilpailussa 4. sijalle.

"Meidän perheen isänpäiväherkku on jo vuosia ollut hillavalkosuklaapiirakka. Ohje on vanha ja suvussa kulkenut sekä sitä on muunneltu juhlien mukaan. Isänpäivänä se on ollut tässä muodossa yli 30 vuotta."

Tässä piirakassa on käytetty täytteenä hillaa. Mikäli sitä ei ole, reseptiin voi kokeilla vaikkapa keitetystä luumusta tehtyä sosetta.

Ainekset uunipellillinen, noin 15 annosta

Pohja:
300
g
margariinia
dl
sokeria
2
munaa
1
tl
soodaa tai 2 tl leivinjauhetta
Täyte:
7-8
dl
sokeroituja hilloja (lakkoja)
tlk
kermaviiliä tai ½ tlk kermaviiliä ja 1 tlk smetanaa
100
g
valkosuklaata sulatettuna
2
munaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Vaihtoehtoisesti luumutäyte hillan tilalle:
2
ps
kuivattuja luumuja (2x250 g)
3
dl
vettä
n.2
rkl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
(2-3
rkl
rommia, punssia tms.)

Ohje

  1. Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen. Lisää vaahtoon jauhot varovasti.

  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa uunissa noin 13 min. Levitä hillat tasaisesti esipaistetulle pohjalle.

  3. Yhdistä kulhossa täytteen muut ainekset ja valuta seos hillojen päälle. Paista vielä noin 15 min.

  4. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkausta. Koristele sulatetulla valkosuklaalla. Piirakka sopii hyvin pakastettavaksi.

VINKKI: Arja Elina Laineen vinkkinä voit käyttää lakkojen tilalla luumutäytettä. Valmista täyte seuraavasti: Tee luumusose keittämällä luumuja hapahkossa liemessä hetki. Mausta halutessasi lopuksi rommilla tms. Jos teet luumutäytteisen piirakan, voit halutessasi lisätä pohjataikinaan 1 tl kanelia ja ½ tl neilikkaa tai n. 1½ tl valmista piparkakkumaustetta.

Resepti:
Riitta Alaluusua, Sodankylä. MTV3 / Arjan Leivontanurkan Isänpäivä-reseptikilpailun parhaimmistoa vuonna 2006 ja 4. sija Kotikokki-kilpailussa vuonna 2012.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.