Leivo munkit simaan. Sima kohottaa taikinaa kuohkeaksi ja antaa sitruunaista makua. Jos simaa ei ole, voit kokeilla sitruunalimsaa tai appelsiinituoremehua. Ole tarkka munkkien paiston kanssa: sopivan kuumassa rasvassa munkki nousee rasvan pinnalle eli ei uppoa, mutta ei toisaalta palakaan heti.
Kuumenna simaa hieman eli kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva simaan. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva tai öljy alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan rasvaan, paista muutama kerrallaan. Sopivan kuumassa rasvassa munkki nousee rasvan pinnalle eli ei uppoa, mutta ei toisaalta palakaan heti. Käännä hetken kuluttua eli paiston puolivälissä, niin että molemmat puolet kypsyvät.
Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.
Ihan hyvä laktoosittomaksi, vielä kun löytäisin oikein hyvän makuisen ohjeen munattomalle ja maidottomalle munkille. Ihan vaan yllätykseksi kaverille kun tulevat joskus kylään.
Maidottoman ja kananmunattoman version tästä reseptistä saa tehtyä, kun jättää kananmunan pois ja käyttää rasvana öljyä tai maidotonta kasvimargariinia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta