Tämä resepti sopii kaikille, joilla on intoa kokeilla itse jotain ihan uutta tai perheille/pariskunnille viikonloppupuuhaksi.

Taikina on helpoin valmistaa Durumvehnäjauhosta, koska jauhossa on vähän venyvää sitkoa. Durumvehnäjauho on keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho ja jo durumjyvätkin (eivät kasva Suomessa) ovat kovempia ja kuultavampia kuin Suomessa kasvatettavan vehnän jyvät.

Tee kotipasta kaulimalla, jos et omista pastakonetta.

Voit keittää valmistamasi kotipastan voi heti tuoreena tai kuivattaa pastan. Keittäminen ei vie kuin hetken kiehuvassa vedessä, kuten tuorepastalla. Valmistamalla pastan itse, voit muotoilla pastasta millaisia kuvioita tahansa.

Pastataikinaan saa vaihtelua lisäämällä siihen esim. yrttejä, pippuria, basilikaa, chiliä jne. Kotitekoinen pasta on hyvää sellaisenaan oliiviöljyn tai voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Katso video ohjeen alta, kuinka Salsa Sinisalo ja Arja valmistavat tätä pastaruokaa.

Ainekset noin 2-3:lle annosta

3
munaa (tai 1½ dl vettä)
30
g
(tuoretta) persilja- tai basilikasilppua (1 dl)
50
g
(pakaste)pinaattisilppua
3
tl
(avokado)öljyä
Raikas vihreä avokadokastike:
1
kypsä avokado
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
basilikaa
1
tl
yrttisuolaa
1
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
2
dl
ranskankermaa
50
g
parmesaanijuustoraastetta (1 dl)
(mustia oliiveja)
Voimakas punainen pesto:
3
valkosipulinkynttä
1
tuore (ruukku)basilika
50
g
parmesaanijuustoa
½
tl
suolaa
¼-½
tl
mustapippuria
1
dl
paseerattua tomaattia ja/tai tuoretomaattikuutioita
1
dl
kermaviiliä tai ranskankermaa
½
dl
chiliketsuppia
½
dl
oliiviöljyä
(mustia oliiveja)

Ohje

  1. Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään munat, yrtti- ja pinaattisilppu. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi, lisää hiven öljyä. Alusta kimmoisa taikina n. 10 min. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min. Pastakoneella muotoiltavan taikinan ei tarvitse välttämättä levätä ennen jatkokäsittelyä.

  2. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä muoteilla pikkukuvioita, esim. perhosia tai muita kuvioita (sydämiä, tähtiä). Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan kerta kerralta, kunnes haluttu paksuus on saavutettu.

  3. Voit antaa tuorepastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min ennen keittämistä. Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Nosta pastat suoraan annoksiin reikäkauhalla. Valmista pastalle haluamasi kastike ennen pastan keittämistä.

  4. Raikas vihreä avokadokastike: Hienonna avokado, lisää mausteet, juustoraaste ja ranskankerma. Tarjoile kylmänä kuuman pastan kanssa.

  5. Voimakas punainen pesto: Hienonna valkosipulit ja basilika hyvin (esim. monitoimikoneessa). Lisää loput aineet. Tarjoile kastike kylmänä tuoreen kuuman pastan kanssa. Koristele esimerkiksi oliiveilla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.