Hampurilaissämpylöihin saat väriä käyttämällä nesteenä tomaatti-, porkkana-, bataatti- tai punajuurimehua - tai ketsuppia.
Kasvissyöjä voi laittaa väliin paistetun punajuuri- tai bataattipihvin ja (sinihome)juustoa.
Punajuuresta saat foolihappoa, kaliumia ja kuituja, se on kevyttä ja silti makeahkon maistuvaa. Bataatti sisältää beetakaroteenia, C-vitamiinia ja kuitua.
Helpoimmillaan teet kasvispihvin keittämällä ensin kasvikset kuorineen al dente ja sen jälkeen kuorit ja viipaloit paksuiksi n. 2-3 cm viipaleiksi ja paistat nopeasti pannulla ja maustat esim. pippurilla.
Ainekset 10 kpl annosta
3
dl
vettä tai maitoa
1
dl
tomaatti-, porkkana- tai punajuurimehua tai ketsuppia
Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn nesteeseen. Lisää suola ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla käsin tai koneella. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa). Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 10 palasta. Pyörittele niistä sämpylöitä, aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille.
Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele sämpylöiden pinta vedellä tai maidolla, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 min.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Vinkit
Lisää kuitua saat sämpylöihin korvaamalla Durumvehnäjauhot Myllyn Paras Graham-, Hiivaleipä- tai Ruisjauhoilla.
Kommentteja ja keskustelua