Yhdistä kulhossa kädenlämpöinen vesi, fariinisokeri, grahamtäysjyvävehnäjauhot ja hiiva. Anna massan seisoa kymmenisen minuuttia, kunnes se kuplii.
Lisää joukkoon suola, hunaja, oliiviöljy ja murskatut valkosipulinkynnet. Kruunaa kokonaisuus lisäämällä siihen vehnäjauhot. Alusta taikina hyvin joko käsin tai yleiskoneella. Taikina on valmista ollessaan kimmoisaa ja irrotessaan hyvin kulhon reunoilta.
Peitä taikina ja laita se kohoamaan vedolta suojaiseen paikkaan reiluksi tunniksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile paloista kaksi visuaalisesti kaunista leipää. Anna leipien kohota pellillä peitettyinä vielä puolisen tuntia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Lisää uunin kosteutta laittamalla sen pohjalle uunivuoka, jossa on vettä. Paista leipiä, kunnes ne ovat kypsiä. Jäähdytä niitä hetki ja nauti kiireettömästi mielihyvää tuntien.
Resepti:
Juha Palosaari (Leivontanurkan testiryhmän satoa 3/2012)
Kommentteja ja keskustelua