Raparperista tehty tiramisu on raikas versio perinteisestä tiramisusta.

Suositun tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti mascarpone-juustoa.

Mascarpone on tyypiltään pehmeä tuorejuusto, jota nautitaan sellaisenaan ja eri tavoin maustettuna.

Muista kostuttaa tiramisu huolella, sillä kaurakeksipohja saa olla kosteaa.

Ainekset 6-8:lle annosta

Raparperihilloke:
500
g
raparperia
1
dl
vettä
4
dl
hillosokeria
Torttupohja:
2
pitkää vartta raparperia pieninä paloina
Vuokaan:
rasvaa
Kypsälle pohjalle:
1
dl
vahvaa kahvia
3
rkl
manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys) tai muutama tippa manteliesanssia
3
dl
raparperihilloketta
Täytevaahto:
1
tlk
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1
tlk
mascarpone-juustoa (tai kevyemmin maitorahkaa)
1-2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys)
Koristeeksi:
sihdattua tummaa kaakaojauhetta
sitruunamelissanlehtiä

Ohje

Raparperihilloke:

  1. Puhdista ja kuori raparperit, pilko kattilaan. Lisää vesi ja anna kiehahtaa, lisää hillosokeri.
  2. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. 
  3. Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Tiramisu:

  1. Painele sulanut taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 25-28 cm). Painele pohjalle kiinni ohueksi leikatut kuorittujen raparperinvarsien palat.
  2. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohja.
  3. Valmista täytevaahto. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto tai maitorahka. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.
  4. Kostuta torttupohja hyvin. Levitä päälle raparperihilloke ja sen päälle täytevaahto. Sihtaa pinnalle tummaa kaakaojauhetta. Koristele sitruunamelissanlehdillä (ja kaurakekseillä).
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.