Rukiinen juustokakkupiirakka kätkee ruis-kaurakuoren sisään valkosuklaatäytteen ja itse keitettyä vadelmahilloa. Kuoreen lisättävä mantelirouhe lisää tekstuuria ja tuo makuun täyteläisyyttä. Tavallisen piirakan sijaan täyte hyydytetään paistetun pohjan päälle ja täten lopputulos onkin juustokakku. Juustokakkupiirakka koristellaan valkoisilla marengeilla, kandeeratuilla karpaloilla ja tuoreilla vadelmilla. Lopputuloksen kruunavat Suomen luonnosta tutut puolukanvarvut.

Vuokana on 24 cm halkaisijaltaan oleva korkeareunainen irtopohjapiirakkavuoka

Ainekset 8 annosta

Pohja
1
dl
Mantelirouhetta
Vadelmamarmeladi
400
g
Pakastevadelmia
120
g
Hillosokeria
Valkosuklaatäyte ja kokoaminen
4
dl
Kuohukermaa
200
g
Vaniljatuorejuustoa
1
levy
(n. 145 g) Valkosuklaata
4,5
Liivatelehteä
Sveitsiläiset marengit
1
Kananmunan valkuainen
dl
Erikoishienoa sokeria
Kandeeratut karpalot
0,5
dl
Pakastekarpaloita
1
Kananmunan valkuainen
1
dl
Erikoishienoa sokeria
Koristeleminen
Marengit
Kandeeratut karpalot
225
g
Vadelmia
Puolukan varpuja
+20
g
Sulatettua valkosuklaata koristeiden kiinnittämiseen

Ohje

Pohja

  1. Leikkaa vuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi.
  2. Pyörittele leivontavalmiin taikinan joukkoon mantelirouhe ja kaulitse levyksi. Asettele taikinalevy piirakkavuokaan ja painele tiiviiksi. Pistele haarukalla ja siisti reunat. 
  3. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15–20 min.
  4. Jäähdytä pohja ennen täyttämistä.

Vadelmamarmeladi

  1. Sulata vadelmat kattilassa pienessä vesitilkassa ja riko rakenne. Keittele noin 5 minuuttia. Paseeraa vadelmat eli siivilöi siemenet pois.
  2. Kaada sileä massa takaisin kattilaan ja lisää hillosokeri. Keittele noin 10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu hieman.
  3. Kaada marmeladi jäähtymään laakealle astialle ennen käyttämistä. Marmeladi paksuuntuu huomattavasti jäähtyessään.

Valkosuklaatäyte ja kokoaminen

  1. Vaahdota kuohukerma ja tuorejuusto löysäksi vaahdoksi. Lisää sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa.
  2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min ja sulata kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan vatkaten.
  3. Levitä 1/3 massasta piirakkapohjan päälle. Levitä ½ hillosta juustokakkukerroksen päälle. Toista tämä vielä kerran. Levitä viimeinen osuus juustokakkumassaa päällimmäiseksi ja tasoita pinta.
  4. Anna piirakan hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia (tai vaihtoehtoisesti pakastimessa noin 2 tuntia).
  5. Irrota hyytynyt piirakka muotista ja aseta tarjoiluastialle.

Sveitsiläiset marengit

  1. Vaahdota kananmunan valkuainen teräskulhossa kuuman vesihauteen yllä. Lisää sokeri.
  2. Jatka vatkaamista, kunnes massa on kiiltävää ja jämäkkää. Nosta kulho pois vesikattilan päältä ja vatkaa vielä muutama minuutti, jotta massa jäähtyy hieman.
  3. Pursota marengit pellille ja paista kiertoilmalla 125 asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti.

Kandeeratut karpalot

  1. Kasta karpalot valkuaisessa ja pyörittele erikoishienossa sokerissa. Anna kuivua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

Koristeleminen

  1. Kiinnitä koristeet sulatetulla valkosuklaalla kakun päälle kehän mallisesti. Viimeistele puolukan varvuilla.
Resepti:
Myllyn Paras Joululeivonnan nuortensarjan SM-kisavoittaja 2022 Pihla Sallinen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.