Rukiinen juustokakkupiirakka kätkee ruis-kaurakuoren sisään valkosuklaatäytteen ja itse keitettyä vadelmahilloa. Kuoreen lisättävä mantelirouhe lisää tekstuuria ja tuo makuun täyteläisyyttä. Tavallisen piirakan sijaan täyte hyydytetään paistetun pohjan päälle ja täten lopputulos onkin juustokakku. Juustokakkupiirakka koristellaan valkoisilla marengeilla, kandeeratuilla karpaloilla ja tuoreilla vadelmilla. Lopputuloksen kruunavat Suomen luonnosta tutut puolukanvarvut.
Vuokana on 24 cm halkaisijaltaan oleva korkeareunainen irtopohjapiirakkavuoka
Leikkaa vuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi.
Pyörittele leivontavalmiin taikinan joukkoon mantelirouhe ja kaulitse levyksi. Asettele taikinalevy piirakkavuokaan ja painele tiiviiksi. Pistele haarukalla ja siisti reunat.
Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15–20 min.
Jäähdytä pohja ennen täyttämistä.
Vadelmamarmeladi
Sulata vadelmat kattilassa pienessä vesitilkassa ja riko rakenne. Keittele noin 5 minuuttia. Paseeraa vadelmat eli siivilöi siemenet pois.
Kaada sileä massa takaisin kattilaan ja lisää hillosokeri. Keittele noin 10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu hieman.
Kaada marmeladi jäähtymään laakealle astialle ennen käyttämistä. Marmeladi paksuuntuu huomattavasti jäähtyessään.
Valkosuklaatäyte ja kokoaminen
Vaahdota kuohukerma ja tuorejuusto löysäksi vaahdoksi. Lisää sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min ja sulata kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan vatkaten.
Levitä 1/3 massasta piirakkapohjan päälle. Levitä ½ hillosta juustokakkukerroksen päälle. Toista tämä vielä kerran. Levitä viimeinen osuus juustokakkumassaa päällimmäiseksi ja tasoita pinta.
Anna piirakan hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia (tai vaihtoehtoisesti pakastimessa noin 2 tuntia).
Irrota hyytynyt piirakka muotista ja aseta tarjoiluastialle.
Sveitsiläiset marengit
Vaahdota kananmunan valkuainen teräskulhossa kuuman vesihauteen yllä. Lisää sokeri.
Jatka vatkaamista, kunnes massa on kiiltävää ja jämäkkää. Nosta kulho pois vesikattilan päältä ja vatkaa vielä muutama minuutti, jotta massa jäähtyy hieman.
Pursota marengit pellille ja paista kiertoilmalla 125 asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti.
Kandeeratut karpalot
Kasta karpalot valkuaisessa ja pyörittele erikoishienossa sokerissa. Anna kuivua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Kommentteja ja keskustelua