Vatkattu puuro on vaaleampaa ja maku ah niin täydellinen kylmän kermamaidon kanssa.
Ruispuolukkapuuro on perinteinen suomalainen ruoka, jonka voi valmistaa monella tavalla. Mitä pidempään se saa hautua, sitä makeampaa siitä tulee. Puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Isosta annoksesta riittää puuroa seuraavan päivän aamiaiselle tai välipalaksi koululaisille. Alla on neljä vaihtoehtoista tapaa valmistaa tämä puuro.
Ainekset 4:lle annosta
Ohje
-
Puuro liedellä: Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja vispilöi joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Anna puuron hautua liedellä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 1 tunti.
-
Puuro uunissa: Vispilöi veden joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Hauduta puuroa uunissa 120-150 asteessa 5-10 tuntia ja muutama tunti vielä alhaisemmassa lämpötilassa.
-
Imelletty puuro: Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 60–65 asteen lämmössä noin viisi tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria vasta tässä vaiheessa. Kypsennä tämän jälkeen 120-150 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee.
-
Puuro mikrossa: Ruispuolukkapuuro syntyy nopeasti ja helposti ruishiutaleista, pieni annos vaikka mikrossa. Katso ohjeet hiutalepaketista tai tästä linkistä.
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
Vatkattu puuro on vaaleampaa ja maku ah niin täydellinen kylmän kermamaidon kanssa.
1. Sekoitetaan ruisjauhot kattilassa noin 70 asteiseksi kuumennettuun veteen niin että saadaan notkeansakea puuro. Laitetaan kansi kattilaan
2. Laitetaan puurokattila noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Pitempi imeltymisaika saattaa vähentää makeutta ratkaisevasti. Sekoitetaan imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
3. Otetaan imeltynyt puuro uunista. Lisätään suola. Puuron tulee olla nyt notkeahkoa. Jos puuro on liian sakeaa, niin ohennetaan puuroa tarvittaessa kuumalla vedellä. Laitetaan puuro kunnolliseen uunivuokaan.
4. Paistetaan puuroa aluksi noin 170 asteisessa uunissa 15-30 minuuttia. Puuro haudutetaan kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa ja annetaan hautua yhteensä noin 2-3 tuntia.
IMELLETTY PUOLUKKAPUURO.
Kun puuroon lisätään imeltämisen jälkeen puolukoita, niin silloin saadaan imelletty puolukkapuuro.
Puuron voi valmistaa myös helposti liedellä kaksikerroskattilassa hauduttamalla 2-3 tunnissa - ja välillä sekoittaen.
Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 65-70 asteen lämmössä noin 3 tuntia. Pitemmällä imeltymisajalla osa makeudesta menetetään. Puuron voi valmistaa niin että sokeria ja siirappia ei lisätä. Kypsennä tämän jälkeen 120-140 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee.
Imelletty mallas-marjapuuro:
Lähes samalla ohjeella valmistuu imelletty mallas-marjapuuro.
Ohjeeseen lisätään leivontamallasta 3-4 dl ja veden kokonaismäärä on noin 2-2½ litraa. Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan huolellisesti 70 asteiseen veteen ja imelletään 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Aloitus pienemmällä vesimäärällä ja 70 asteista vettä lisätään tarvittaessa imeltymisen jälkeen niin että saadaan notkeahko puuro.
Imelletty mallas-marjapuuro valmistuu kätevästi 120-140 asteisessa uunissa 3-4 tunnissa. Imelletty mallasmarjapuuro nautitaan yleisesti kylmänä sopivien lisukkeiden kera.
T: imellys