Rapea praliini on helppo herkku valmistaa. Se säilyy hyvin ja sopii niin jäätelö-, rahka-  tai jogurttipohjaisten marja-annoksien rapeaksi osaksi.

Yksinkertaisimmillaan praliini syntyy pelkästään isoista kaurahiutaleista ja sokerista, mutta mantelilastut, pistaasi- ja suolapähkinät sopivat hyvin mukaan.

Ainekset 4–6 annosta annosta

Praliini:
dl
mantelilastuja tai rouhittuja pistaasi- tai suolapähkinöitä
3
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Voiteluun:
2
tl
rypsiöljyä
Lisäksi:
1
l
(vanilja)jäätelöä
½
l
mansikoita, mustikoita tai muita marjoja tai hedelmäpaloja

Ohje

1. Voitele leivinpaperiarkki valmiiksi rypsiöljyllä.

2. Mittaa hiutaleet, mantelilastut tai rouhitut pähkinät, sokeri ja vaniljasokeri pinnoitettuun paistinpannuun tai laakean, paksupohjaiseen kattilaan. Halutessasi huokeaa tai mantelitonta ja pähkinätöntä praliinia, voit käyttää pelkästään 3 dl isoja kaurahiutaleita. Kuumenna koko ajan sekoittaen puulastalla, kunnes sokeri alkaa sulaa. Pienennä tehoa ja jatka sekoitusta miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa vähän paahtua (yhteensä n. 5 min). Varo paahdettua praliinia, sillä se on hyvin kuumaa.

3. Nosta pannu tai kattila liedeltä ja kaada seos nopeasti leivinpaperille. Levitä tasaiseksi. Odota, kunnes seos on täysin jäähtynyt.

4. Murskaa praliinia vähän käsin tai halutessasi hienompaa murskaa, siirrä praliini leikkuulaudalle ja murskaa sitä veitsellä hienoksi. Voit säästää muutamia isompia paloja annosten koristeeksi.

5. Kokoa annokset juuri ennen tarjoilua. Pilko kulhojen pohjille mansikoita ja lisää mukaan mustikoita tai muita marjoja. Ripottele päälle praliinia. Ota jäätelöstä palloja tai kuutioita annoksiin ja koristele annokset vielä marjoilla ja praliinilla. Tarjoile heti.

VINKKI: Voit käyttää praliinin mausteeksi vaihtoehtoisesti kanelia tai kardemummaa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.