Kahvikakulla on monta nimeä, muun muassa murokakku ja kuivakakku.

Rasva ja kananmunat vatkautuvat kuohkeaksi vaahdoksi parhaiten, kun ne ovat huoneenlämpöisiä.

Jos kakkutaikina uhkaa vatkatessa juoksettua, taikinan voi pelastaa vatkaamalla vaahtoon jokaisen munan lisäämisen jälkeen 1 rkl:n vehnäjauhoja – vähennä tämä 3 rkl eli ½ dl jauhoja kokonaisjauhomäärästä.

Tarkista kuivakakun kypsyys cocktail-tikulla: kun taikinaa ei jää siihen kiinni, kakku on kypsä.

Kakku on hyvää sellaisenaan tai sen voi kuorruttaa ennen tarjoilua makoisalla valkosuklaaganachella – jos käytät kuorrutusta, riittää taikinaan pienempi sokerimäärä (1½ dl) *.

Ainekset 1 kakku, esim. torvelliseen vuokaan (n. 1½ l, ø n. 20 cm), n. 18 viipaletta annosta

Kahvikakkutaikina:
200
g
voita tai leivontamargariinia
1½-2½
dl
sokeria*
3
kananmunaa
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
puristettua appelsiinimehua tai kermaa
1
rkl
luomuappelsiinin kuoriraastetta
½-1
dl
pähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai rusinoita
Leivitys:
rasvaa
Valkosuklaaganache (haluttaessa pinnalle):
200
g
valkosuklaata
1
dl
kuohukermaa
hiven suolaa
hiven vaniljasokeria

Ohje

  1. Lämmitä uuni 175 °C:seen. Ota rasva ja munat huoneenlämpöön. Voitele ja korppujauhota huolellisesti torvellinen kakkuvuoka. Ravista ylimääräinen leivitys pois. Voit myös sumuttaa kakkuvuoan vuokaspraylla. Voit käyttää myös torvetonta kakkuvuokaa, tällöin kakun kypsymisaika on noin 15 minuuttia pidempi. Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita niihin vaniljasokeri ja leivinjauhe.

  2. Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja sokeri omassa puhtaassa kulhossa. Lisää vaahtoon munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Sekoita nopeasti mukaan jauhoseos. Lisää vielä appelsiinin kuoriraaste ja -mehu ja pähkinärouhe tmv. Sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada taikina leivitettyyn kakkuvuokaan, n. 2/3 täyteen ja vedä kakun keskelle ura nuolijalla tai lusikalla, jotta kakku kohoaa tasaisesti.

  4. Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 tunnin ajan. Mikäli pinta alkaa tummua, peitä se foliolla. Varmista kakun kypsyys cocktailtikulla.

  5. Kumoa kakku tasaiselle alustalle kuumana, noin 5 minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen. Anna jäähtyä rauhassa.

  6. Kääri täysin jäähtynyt kakku folioon tai muovipussiin. Kakku säilyy viileässä noin 2 viikkoa.

  7. Valmista kuorrutus halutessasi ennen tarjoilua.

  8. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi, ota lämpö pois. Paloittele valkosuklaa joukkoon ja odota 1 minuutti, sekoita tasaiseksi. Mausta hivenellä suolaa ja vaniljaa.

  9. Siirrä ganache viileään, kunnes se vähän paksunee.

  10. Valuta vähän jäähtynyttä (esim. ½ tuntia) ganachea maltillisesti kakun pinnalle, josta se saa valua alaspäin. Voit tarjoilla lopun ganachen pöydässä niin, että jokainen saa valuttaa vielä kakkuviipaleensa päälle ganachea.

VINKKI: Voit käyttää appelsiinimehun tilalla laimennettua sitruunamehua tai kerman tilalla kookosmaitoa (tölkistä) tai kookoskermaa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.