Joulun makeat ruokalahjat nostavat lahjan saajan suupielet muikeaan hymyyn. Tänä vuonna itse tehtyyn lahjapakettiin sujahtaa perinteisten joulupiparien sijaan jouluisia täytepipareita karpalotäytteellä. Jouluiset täytepiparit leivotaan sulatusta vailla valmiista Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinasta ja täytetään kirpsakalla karpalotäytteellä. Lopuksi täytetyt piparit dipataan sulaan suklaaseen.

Reseptin on suunnitellut vuoden 2024 Someleipuri Iida Huhtaluhta (@spicegirls_baking), jolle itse leivotut lahjat ovat jokavuotinen perinne. Iidan lahjapaketeista löytyy usein näiden täytepiparien lisäksi mm. piparkakkutaloja, saaristolaisleipää, kuivakakkuja, fudgea tai sinappia. Joululeivonnan Iida aloittaa jo varhain: ”Leivon ekat joululeivonnaiset yleensä jo lokakuun alkupuolella. Tänä vuonna tuli kuitenkin leivottua joulutorttuja jo syyskuussa. Jos leivon yhdessä lasten kanssa, teemme perinteisiä jouluherkkuja. Kun pääsen yksin kaulimen varteen, kokeilen myös aivan uusia joululeivonnaisia.”

Ota resepti testiin ja yllätä ystäväsi paketilla jouluisia täytepipareita karpalotäytteellä.

Ainekset 10 annosta

Piparipohjat:
Karpalotäyte:
3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljajauhetta
1
rkl
karpalojauhetta
Kuorrutus:
200
g
taloussuklaata
1
rkl
öljyä
50
g
valkosuklaata

Ohje

Piparipohjat:

  1. Ota piparitaikina hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön.
  2. Laita uuni lämpenemään 200 °C asteeseen.
  3. Kauli piparitaikina ohueksi levyksi ja painele muotilla 20 kpl haluamasi muotoisia pipareita. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja paista noin 5–7 min.
  4. Anna pipareiden jäähtyä rauhassa ja tee sillä aikaa karpalotäyte.

Karpalotäyte:

  1. Erottele kananmunan valkuaiset keltuaisista.
  2. Lisää valkuaisten sekaan vähän kerrallaan sokeri ja vaniljajauhe. Vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
  3. Mausta vaahto karpalojauheella (makua voit tuunata eri makujauheilla.)
  4. Laita täyte pursotinpussiin.

Pusujen kokoaminen ja kuorrutus:

  1. Pursota 10 piparin päälle noin 3 cm kerros vaahtoa. Lisää toinen saman muotoinen pipari kanneksi. Paina kantta vähän, jotta vaahto tasoittuu koko pipariin. Jos vaahto pullistelee yli, tasoita reuna veitsellä.
  2. Paista pipareita täytteineen vielä 150 °C asteessa noin 7 min. Laita piparit sitten hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää öljy ja sekoita hyvin. Dippaa jäähtynyt pipari kauttaaltaan suklaaseen.
  4. Koriste sulatetulla valkosuklaalla ja anna jähmettyä rauhassa.
Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2024 Iida Huhtaluhta

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.