Miso, japanilainen monikäyttöinen maustetahna valmistetaan yleensä fermentoidusta soijasta, mutta usein mukana on myös ohraa. Siksi ei ole laisinkaan kummallista, kuinka erinomaisesti mison suunmyötäisen umaminen ja makean suolainen maku natsaa ohran kanssa.

Ainekset 2:lle annosta

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
enoki- tai siitakesieniä
2
rkl
vaaleaa misotahnaa
1+1
rkl
seesamiöljyä
2
löysäksi keitettyä kananmunaa puolitettuna
japanilaisia etikkapikkeleitä (kts. ohje alla)
1
hienonnettu kevätsipuli
mustapippuria myllystä
Japanilaiset retikka- ja porkkanapikkelit:
200
g
retikkaa
2
porkkanaa
4
rkl
sokeria
1
rkl
hienoa merisuolaa
4
rkl
riisietikkaa
2
rkl
sakea

Ohje

  1. Mittaa ohra kattilaan, kaada päälle vettä ja mausta suolalla. Kiehauta ja nosta pois levyltä. Peitä kannella ja anna seisoa yön yli huoneenlämmössä. Voit toki kypsentää ohran heti, mutta pieni fermentointi antaa puuroon lisämakua.

  2. Laita kattila takaisin liedelle seuraavana aamuna. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna hautua 20 minuuttia, kunnes ohrat ovat pehmenneet kunnolla. Lisää tarvittaessa vettä. Jos kypsennät ohrasuurimot saman tien ilman liotusta hauduta suurimoita 35-40 minuuttia.

  3. Paista enokisienet pienessä tilkassa öljyä.

  4. Ota ohrasuurimot pois liedeltä. Sekoita ohran joukkoon misotahna ja 1 rkl seesamiöljyä.

  5. Jaa puuro kulhoihin. Aseta päälle puolitetut kananmunat, paistetut enokisienet ja etikkapikkelit.

  6. Ripottele päälle loput seesamiöljystä. Viimeistele kevätsipulilla ja mustapippurilla.

Japanilaiset retikka- ja porkkanapikkelit:

  1. Kuori retikka ja porkkanat. Leikkaa tulitikun muotoisiksi viipaleiksi.

  2. Sekoita loput ainekset pienessä kulhossa.

  3. Laita viipaleet suljettavaan muovipussiin. Kaada sekaan mausteet. Sekoita hyvin, puristele pussista ilmat pois, sulje ja anna maustua pari päivää jääkaapissa.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.