Tämä herkän pitsinen pipariarkkitehtuurin kaunotar on Sannan eli Piparinleivonnan SM-kisan aikuisten sarjan voittajan ja Someleipurit2020-mestarin käsialaa. Astele sinäkin ensimmäiset askeleet kohti joulua ja valmista piparitalo suomenmestarin piirtämillä kaavoilla ja ohjeilla! 

 

 

Ainekset annosta

Piparitalon osat:
Kokoaminen:
1 ½
dl
sokeria
Pikeeri koristeluun:
¼
dl
kananmunan valkuaista
1 ½
dl
tomusokeria
(pasta-, tomu- tai jauheväriä)
Marenki koristeluun:
2
kananmunan valkuaista
1
dl
sokeria
Koristeluun lisäksi:
karamelleja (esim. karkkikeppejä)
valkoista sokerimassaa
tomusokeria
pumpulia
(paristokäyttöisiä, pieniä jouluvaloja)

Ohje

Piparitalon osat:

  1. Sulata taikinaa jääkaapissa yön yli tai levitettynä huoneenlämmössä noin 45 minuuttia.

  2. Lämmitä uuni 200 ºC asteeseen.

  3. Kauli taikina noin 2–3 mm paksuksi levyksi. Ripottele alle jauhoja, jotta taikina ei jää kiinni.

  4. Leikkaa taikinasta talon osat kaavojen ja terävän veitsen avulla.

  5. Nosta valmiit osat lastalla leivinpaperoidulle uunipellille.

  6. Paista osia uunin keskitasolla noin 5–9 minuuttia. Ole tarkkana, ettei piparit pala!

  7. Anna kypsien osien jäähtyä pellillä.

Pikeeri koristeluun

  1. Mittaa valkuaiset ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi 4 minuuttia.

  2. Värjää pikeeri halutessasi pasta-, tomu- tai apteekin jauhevärillä. Nestemäiset värit muuttavat pikeerin rakennetta.

  3. Laita pikeeri pursotinpussiin tai käytä muovipussia, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.

 

Talon kokoaminen

  1. Voit koota piparitalon joko ennen pikeerillä koristelua tai sen jälkeen. Erityisesti seinät on kuitenkin helpompi koristella jo ennen, kun ne ovat kiinni talon alustassa.

  2. Sulata sokeri varovasti nestemäiseksi kuumalla pannulla.

  3. Dippaa ensin talon seinien alareunat kuumaan sokeriin ja asettele ne yhteen alustalle.

  4. Kiinnitä sulalla sokerilla talon katot. Pidä kattopaloja paikoillaan, kunnes sokeri jähmettyy.

  5. Kiinnitä viimeiseksi talon savupiipun osat ja katos oviaukon päälle.

 

Marenki koristeluun

  1. Varmista, että kaikki välineet ovat puhtaita ja käytä mieluiten lasi- tai teräskulhoa. Muovikulhoon jää herkästi rasvaa, joka estää vaahdon muodostumisen.

  2. Lisää valkuaiset kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi ja valkoiseksi.

  3. Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon.

  4. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

  5. Marenki on valmista, kun se säilyttää muotonsa eikä tipu käännettäessä kulhon ympäri.

  6. Lusikoi marenki pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

  7. Pursota marengista kaunis reunus piparitalon nurkkiin sekä katon reunoihin ja harjalle.

 

Koristeluun lisäksi

  1. Pyörittele sokerimassasta pieniä palloja ja kokoa lumilyhdyksi esim. led-tuikun ympärille.

  2. Sujauta halutessasi talon oviaukosta sisään pieniä paristokäyttöisiä jouluvaloja.

  3. Kaulitse ja leikkaa sokerimassasta ovi ja karmit ikkunoiden ympärille. Kiinnitä pikeerillä.

  4. Kiinnitä taloon haluamasi karamelleja (esim. karkkikeppejä) pikeerillä tai sulalla sokerilla.

  5. Revi pieni pala pumpulia ja kiinnitä se savupiipun huipulle savuksi.

  6. Ripottele talon päälle siivilän läpi hieman tomusokeria.

 

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2020 Sanna Kalasniemi

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.