Turkissa välipalaksi tai aamiaiseksi syötävät gözlemet – ”Turkin calzonet” - ovat ohuita vehnälättyjä, taskuleipiä, joiden sisään on kietaistu vaikuttavat täytteet. Ehkäpä yleisin täyte gözlemeissä on pinaatti-feta-duo, mutta erinomaisilta ne maistuvat myös oheisella lihatäytteellä. Jos et löydä kauppiaaltasi jauhettua lammasta, saman asian ajaa naudanjauheliha.

Ainekset 4:lle annosta

dl
vettä
3
g
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
gözleme-lihatäyte (kts. ohje alla)
voita penslaamiseen
Lihatäyte:
100
g
lampaan- tai naudanjauhelihaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
sipuli hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili hienonnettuna
ripaus paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
3
keskikokoista kypsää perunaa raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
ripaus kuivattua minttua

Ohje

  1. Mittaa vesi, hiiva ja sokeri isoon kulhoon. Sekoita ja anna seisoa 10 minuuttia, kunnes veden pintaan alkaa muodostua kuplia. Lisää jauhot ja suola.
  2. Sekoita kunnes saat aikaiseksi pehmeän ja hieman tahmean taikinan.
  3. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa, kunnes se ei enää tartu käsiin. Lisää jauhoja tarvittaessa.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä tunnin tai pari, kunnes taikina on tuplaantunut kooltaan.
  5. Jaa kohonnut taikina viiteen palaan ja pyörittele palloiksi. Jauhota ja anna pallojen kohota liinan alla jauhotetulla työpöydällä vartin. 
  6. Kaulitse pallot erittäin ohuiksi, läpimitaltaan noin 25-30 cm:n ympyröiksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtason pintaan.
  7. Levitä 3 rkl täytettä pyöreän lätyn toiselle puolelle ja käännä täytteestä vapaaksi jäänyt puoli täytteen päälle. Painele kulmat kiinni.
  8. Lämmitä paistinpannu keskilämmöllä kuumaksi ja paista gözlemet öljyssä molemmin puolin kullan ruskeiksi, noin 3-4 minuuttia per puoli.
  9. Pensaa voisulalla, puolita ja tarjoa heti.

Lihatäyte

  1. Ruskista jauheliha pannulla oliiviöljyssä. Lisää sipulit ja jatka paistamista lempeällä lämmöllä, kunnes sipulit alkavat olla pehmeitä.
  2. Lisää pannulle tomaattipyree, chili, paprika, mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin. Lisää mukaan raastettu peruna, persilja, tilli ja minttu. Paista minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen ja nosta pannu pois liedeltä.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.