Haettu sivustolta 22.11.2024
Turkissa välipalaksi tai aamiaiseksi syötävät gözlemet – ”Turkin calzonet” - ovat ohuita vehnälättyjä, taskuleipiä, joiden sisään on kietaistu vaikuttavat täytteet. Ehkäpä yleisin täyte gözlemeissä on pinaatti-feta-duo, mutta erinomaisilta ne maistuvat myös oheisella lihatäytteellä. Jos et löydä kauppiaaltasi jauhettua lammasta, saman asian ajaa naudanjauheliha.
Ainekset 4:lle annosta
2½
dl
vettä
3
g
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
gözleme-lihatäyte (kts. ohje alla)
voita penslaamiseen
Lihatäyte:
100
g
lampaan- tai naudanjauhelihaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
sipuli hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
1
punainen chili hienonnettuna
ripaus paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
3
keskikokoista kypsää perunaa raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
ripaus kuivattua minttua
Ohje
- Mittaa vesi, hiiva ja sokeri isoon kulhoon. Sekoita ja anna seisoa 10 minuuttia, kunnes veden pintaan alkaa muodostua kuplia. Lisää jauhot ja suola.
- Sekoita kunnes saat aikaiseksi pehmeän ja hieman tahmean taikinan.
- Nosta taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa, kunnes se ei enää tartu käsiin. Lisää jauhoja tarvittaessa.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä tunnin tai pari, kunnes taikina on tuplaantunut kooltaan.
- Jaa kohonnut taikina viiteen palaan ja pyörittele palloiksi. Jauhota ja anna pallojen kohota liinan alla jauhotetulla työpöydällä vartin.
- Kaulitse pallot erittäin ohuiksi, läpimitaltaan noin 25-30 cm:n ympyröiksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtason pintaan.
- Levitä 3 rkl täytettä pyöreän lätyn toiselle puolelle ja käännä täytteestä vapaaksi jäänyt puoli täytteen päälle. Painele kulmat kiinni.
- Lämmitä paistinpannu keskilämmöllä kuumaksi ja paista gözlemet öljyssä molemmin puolin kullan ruskeiksi, noin 3-4 minuuttia per puoli.
- Pensaa voisulalla, puolita ja tarjoa heti.
Lihatäyte
- Ruskista jauheliha pannulla oliiviöljyssä. Lisää sipulit ja jatka paistamista lempeällä lämmöllä, kunnes sipulit alkavat olla pehmeitä.
- Lisää pannulle tomaattipyree, chili, paprika, mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin. Lisää mukaan raastettu peruna, persilja, tilli ja minttu. Paista minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen ja nosta pannu pois liedeltä.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
R
Kommentteja ja keskustelua