Tuliset dan dan -nuudelit ovat tulisesta keittiöstään tunnetun Sichuanin maakunnan kuuluisimpia ruokia. Samankaltaisella maustamisella tekee myös mainion ja maittavan kiinalaisen riisipuuron, jota myös congeeksi kutsutaan.

Ainekset 4:lle annosta

l
kanalientä
hienoa merisuolaa
3
cm:n
pala inkivääriä kuorittuna ja ohueksi suikaloituna
4
rkl
rypsiöljyä
400
g
naudanjauhelihaa
suolaa ja pippuria
3
rkl
hienonnettua inkivääriä
4
dl
vettä
3
rkl
chiliöljyä
2
rkl
punaviinietikka
2
rkl
soijakastiketta
6
rkl
tahinia
2
tl
sichuaninpippuria
4
rkl
paahdettuja maapähkinöitä murskattuna
1
pieni punainen chili renkaiksi viipaloituna
4
rkl
kevätsipulia pilkottuna

Ohje

  1. Laita isoon kattilaan riisi, liemi, suola ja suikaloitu inkivääri. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja pienennä lämpöä niin, että vesi kuplii hiljalleen. Sekoittele välillä, ettei riisi tartu kiinni kattilan pohjalle.

  2. Hauduta riisiä välillä sekoittaen, kunnes liemen koostumus on kermainen. Noin tunnin ajan.

  3. Congeen kypsyessä tee jauhelihakastike: lämmitä öljy toisella pannulla. Lisää jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista jatkuvasti sekoittaen pari minuuttia ja lisää hienonnettu inkivääri. Jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Lisää jauhelihan sekaan vesi, chiliöljy, punaviinietikka, soijakastike, tahini ja sichuaninpippuri. Sekoita ja hauduta lempeällä lämmöllä, kunnes kastike alkaa tiivistyä.

  5. Jaa kypsä riisipuuro kulhoihin ja annostele päälle jauhelihakastiketta. Koristele murskatuilla maapähkinöillä, chilillä ja kevätsipulilla.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.