Yhdistä kätevästi pulla- ja piparitaikina. Piparipulla säilyy mehevänä piparitaikinan ja kuivattujen marjojen avulla. Jos pulla pääsee kuivumaan, kostuta sitä kuumalla liköörivedellä.
Ainekset torvellinen irtopohjavuoka, halkaisija n. 24-28 cm annosta
1
annos (3 dl nestettä) Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg)
kuivattuja puolukoita tai karpaloita (esim. Biokia)
3-4
rkl
puolukka- tai karpalolikööriä
rasvaa vuoan voiteluun
Pinnalle:
munaa
raesokeria
Ohje
Valmista pullataikina itse, ohje löytyy tästä linkistä. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Laita kuivatut marjat turpoamaan likööriin taikinan kohoamisen ajaksi.
Voitele ja korppujauhota isohko torvellinen irtopohja-kakkuvuoka. Aseta pohjalle 1/4 pullataikinasta kaulittuna niin, että vuoan pohja peittyy. Kauli päälle reilu 100 g piparitaikinaa. Kauli loppu pullataikina n. 50 x 40 cm:n levyksi.
Kaaviloi sen päälle loppu sulanut piparitaikina (reilu 300 g) ja levitä vielä päälle kuivatut marjat liemineen. Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä n. 10 palaa. Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn. Mikäli palat eivät mahdu vuokaan, tee niistä erikseen kierrepullia.
Kohota pullakakkua puolisen tuntia lämpimässä paikassa. Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200‐asteisen uunin alimmalla tasolla 20 min. Peitä foliolla ja jatka paistamista vielä n. 15 min. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Piparipulla säilyy mehevänä piparitaikinan ja marjojen avulla. Jos pulla pääsee kuivumaan, kostuta sitä kuumalla liköörivedellä.
VINKKI: Kokeile Piparitaikinan tilalle Kauramurotaikinaa, kun ei ole joulun aika. Jos sinulla ei ole reiällistä vuokaa, laita kierrepullapala reiän paikalle, paista tällöin 175 asteessa ja pidempään, jotta kypsyy myös keskeltä.
Testaa myös ihanaa rullaksi tai kranssiksi leivottavaa piparipullaa!
Kommentteja ja keskustelua